Procházka začíná od Zlatého mostu a končí gotickým Mallnerovým domem na rohu náměstí a Piaristické ulice. „Aby v tom byl systém, jsou ta zastavení pro jižní a západní část města,“ upřesňuje.

Texty v knize totiž vyšly ze seriálu Putování městem, který Jan Schinko připravuje pro Českobudějovický deník už od roku 2005 a dnes vychází 692. díl. Nakladatelství Kopp Jana Schinka oslovilo s tím, že by stálo za to články vydat. „Nebyl v nich systém, byla to místa podle mě. To, co jsem si myslel, že je důležité, které domy zanikly, kde se staly změny, někdy i k horšímu,“ vysvětluje. Následovat by měly další tři pokračování knihy podle nového řádu, zaměřené na další světové strany.

Jan Schinko, historik a spisovatel právě vydal knihu.Zdroj: Deník/ Jaroslav SýbekJak vlastně Jan Schinko, který ví o domech snad vše, pracuje? „Nedá se to vyčíslit hodinově ani denně, ty materiály sháním dvacet let,“ říká. Sbírá totiž paměti a do dneška si je zapisuje. „Zápisky mám doma, je toho hrozně moc, půl místnosti a nestačí mi to,“ přibližuje svou sbírku poznatků o městě. Chodí do muzejní knihovny a studovny, kde čte staré tisky. „Je v nich zachycená doba. Tam zjistím, jak to tenkrát bylo,“ vysvětluje Jan Schinko. Kromě architektury se zajímá i o lidi, kteří v domě bydleli. Někdy i někoho z domu zná. Sbírá pohledy a fotky k němu někdy doputují samy, dostane je od lidí. Ti ho po článcích pak oslovují a doplňují mu další příběhy rodin, které v místě bydlely. „Centrum má 450 domů, všechny jsem nepobral, můžu pokračovat dál. Dochází ale fotografie. Mezi lidmi však určitě jsou, “ uvažuje specialista na českobudějovickou historii.

Však ve městě žije odjakživa. Chodil do školy v České ulici. „Všechny domy jsem prolezl jako kluk,“ směje se znalec města. Dvacet let také pracoval v aktivu památkové péče okresu, odtud zná architekturu budějovických domů. Chuť z města odejít nikdy neměl. „Nejlepší je to tam, kde jste doma,“ myslí si.

Proč se podle Jana Schinka lidi vrací k historii? „Je nejistá doba a lidi se začínají zajímat o to, kde vznikli,“ zastává názor autor textů. A proč fascinují dějiny jeho? „Dnešek vyrostl z historie, kdyby jí nebylo, tak tady nejsme,“ říká na závěr Jan Schinko.

Na táborském náměstí Jana Žižky nastoupilo 250 vojáků 42. mechanizovaného praporu a příslušníků Vojenské policie.
K husitství se odkazovaly legie