„S financemi není problém," informoval o aktuální fázi, v níž se plán na zakrytí kašny nachází, pražský architekt Jan Šépka, který je zároveň i autorem projektu. „Z hlediska ekonomického jsme došli do takového stadia, že reagují sami dodavatelé materiálů s jistými úlevami, dodal kurátor Domu umění Michal Škoda s tím, že na výstavu nepůjde ani koruna navíc.

„Město to nic navíc stát nebude, výstava bude financována z rozpočtu, který máme na celý rok," vysvětloval kurátor Domu umění.

Netradiční záměr, jenž už dříve posvětili radní města i památkáři, ovšem i nadále vyvolává u místních obyvatel značné diskuse.

„V jiných městech by pana architekta s takovým nápadem poslali do patřičných míst, jenom v aktivních Budějovicích na takovou blbost kývli. Kdo to kdy viděl, zakrýt na měsíc dominantu města a ještě to vydávat za umění," měl jasno o plánu zakrýt kašnu Petr Sýkora z Českých Budějovic.

Projekt Vnímání V rámci projektu Vnímání vyroste kolem Samsonovy kašny od 8. září do 2. října sedm metrů vysoká stěna sestavená z dřevěných nelakovaných trámů a černé stavební překližky. Dostat se ke kašně tak bude možné jen z Domu umění. Z jeho oken povede ke kašně dřevěná lávka.

Zakrytí kašny už nic nebrání

O týden kratší bude výstava s názvem Vnímání. V rámci té má Samsonova kašna zmizet za dřevěnou zástěnou. Namísto původního plánu trvání od 8. září do 9. října se ale výstava uskuteční jen od 8. září do 2. října.

„V době původního konání výstavy se na českobudějovickém náměstí uskuteční ještě jiná akce a došlo by tak zde ke kolizi, proto jsme pořadatelům vyšli vstříc a výstavu o týden zkrátili," vysvětloval kurátor Domu umění Michal Škoda. Současně s tím ale doplnil, že namísto dosavadních šesti dnů bude Dům umění po dobu trvání výstavy otevřený každý den.

„Otevřeno budeme mít i v pondělí. Vstupné na výstavu bude zdarma, vozíčkáři budou mít vstup hned od kašny," přiblížil výstavu Michal Škoda.

Součástí projektu, jejímž cílem je podle jeho autora Jana Šépky upozornit především na to, že existují výjimečné projekty, jež ale lidé považují za automatické, budou také přednášky pro veřejnost.

„Každé úterý se budou konat speciální diskuzní pořady a přednášky," informoval Michal Škoda s tím, že na jejich konečné podobě se domlouvají ve spolupráci s českobudějovickými památkáři. „Každý týden bychom chtěli věnovat nějakému konkrétnímu tématu," dodal pražský architekt Jan Šépka a doplnil, že tématem jedné ze tří přednášek bude historie Samsonovy kašny.