Výletníků na nejdelší české řece, kde letošní plavební sezona začne již o víkendu, přitom brzy ještě přibude. Vedoucí českobudějovického provozního střediska státního podniku Povodí Vltavy Martin Kaiser prozradil, že v únoru příštího roku již bude splavný 
i úsek Vltavy mezi přehradou Hněvkovice a Týnem nad Vltavou, čímž se pro turisty otevře téměř 100 kilometrů dlouhá vodní cesta z Českých Budějovic k Orlíku. „Loňská čísla vypovídající o počtu proplavených lodí a osob jsou krátkodobým historickým maximem. Za nárůstem výletníků na Vltavě stojí zkvalitňování 
a rozšiřování služeb provozovatelů veřejné dopravy 
a půjčoven lodí, roste i počet soukromých plavidel," zhodnotil Martin Kaiser.

Zájem roste i o dlouhodobější pobyty na Vltavě. Radek Šíma, jenž se na Hluboké zabývá stavbou hausbótů, lodí určených 
k obývání, potvrdil, že přibývá lidí, kteří si na řece užívají týdenní dovolenou. „Většina si lodě půjčuje, soukromých hausbótů je málo. Zájem mají hlavně Středočeši a Severočeši," shrnul. Dodal, že po splavnění řeky až k Orlíku hausbótů na Vltavě jistě přibude. 

Z řeky chtějí Týnští vytěžit víc

Když se výletníci vypraví do Týna nad Vltavou, obejdou náměstí, zavítají do muzea nebo se projdou kolem řeky. A ještě ten den zamíří pryč.

Vltavotýnští to chtějí změnit. I proto, že v příštím roce, po dokončení projektu splavnění řeky z Budějovic až k Orlíku, do města zavítá více turistů.

Podle starosty města Milana Šnorka je nezbytné, aby si úkol zatraktivnit město pro výletníky vzali 
za svůj i místní podnikatelé
v oblasti cestovního ruchu, případně další subjekty. „Co nabídnout máme už nyní – řeku, cyklostezky i památky. Nabídku je však třeba rozšířit, právě i za pomoci místních podnikatelů," shrnul Milan Šnorek. Doplnil, že nutné je i zkvalitnit zázemí přímo podél řeky. První projekty již existují – Ředitelství vodních cest chystá technické přístaviště, Povodí Vltavy rozšíření plavebního mola pod kostelem. „Na nás bude vše doplnit o další služby, například stanici na dobíjení elektrických zařízení," naznačil starosta.

Do 14 dnů by měli vltavotýnští radní projednat strategii podpory turistického ruchu. Na rozšíření nabídky pro výletníky bude město spolupracovat 
s místní destinační společností IN REGIO, případně 
s destinačními skupinami, které nedávno vznikly pod Jihočeskou centrálou cestovního ruchu. Ředitelka společnosti IN REGIO Lucie Fialová zmínila, že prvním počinem je například mobilní aplikace Vltava Resort upozorňující na atraktivní turistické cíle podél řeky.
„Je třeba řešit i nedostatky, které brzdí turistický rozvoj oblasti. V Týně například chybí ubytovací zařízení, kde by se najednou mohli ubytovat pasažéři z jednoho autobusu," řekla.