Zahájil je prezident republiky Václav Klaus a slavnostního začátku dožínek v pivovarské zahradě se zúčastnily i další osobnosti. Dožínkové věnce požehnal pražský arcibiskup Dominik Duka.

Václav Klaus při svém projevu zareagoval i na debaty o nevyrovnané obchodní bilanci České republiky se zahraničím v rámci zemědělských produktů. „Nevyrovnanou obchodní bilanci můžeme změnit jedině my sami," uvedl Václav Klaus a dodal, že již neplatí, že čím křiklavější obal, tím spíše si zákazník zboží koupí. Dnes podle Klause začíná platit něco jiného a mnozí čeští zákazníci se začínají vracet k našim domácím výrobkům s vědomím, že jsou kvalitní.

K pozvání na dožínky prezident republiky poděkoval a poznamenal, že v politice působí již 23 let a kdyby za tu dobu někdo dělal čárky, kolikrát již byl na Zemi živitelce, tak by určitě došel k vysokému číslu.

Klaus také zdůraznil, že se na výstavě potkává jednou za rok i s těmi, se kterými by se jinak nesetkal.

Slavnostního zahájení dožínek se zúčastnil i ministr zemědělství Petr Bendl a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který zdůraznil, že je v regionu doma, neboť je Jihočechem přímo z Českých Budějovic.

Při zahájení dožínek promluvil i šéf agrární komory Jan Veleba, který upozornil, že v některých regionech na jižní Moravě byla letošní úroda špatná. Způsobilo to hlavně sucho. To postihlo i některé významné světové producenty zemědělských komodit, a tak se dá očekávat tlak na zvýšení cen.  Veleba v této souvislosti upozornil, že bezpečný proti velkým výkyvům v tomto směru je dnes jen ten stát,  který je potravinově soběstačný. „My jsme potravinovou soběstačnost měli a nemáme ji," řekl Veleba.

Podle ministrů přítomných na zahájení dožínek se ale stát snaží zemědělce podporovat.

Předzvěstí dožínkových slavností na výstavě Země živitelka byla už první den akce, při které se z výrobků patnácti pekáren vybíral nejlepší dožínkový koláč.

Výstava Země živitelka potrvá do úterý.