„Nemohli jsme ho tam nechat,“ říká starosta Dřítně Josef Kudrle a dodává, že čápy ale místní rozhodně nechtěli 
z obce vypudit. Postavili jim proto hned vedle střechy sloup s konstrukcí, která hnízdo podpírá. Celou akci ale provázela značná administrativa, žádost o vyjádření putovala až na krajský úřad.

„Měl jsem určitou obavu, jestli si na připravené místo čápi sednou,“ přiznává starosta a připojuje, že se ozývaly hlasy, které pesimisticky předpovídaly, že vznešení opeřenci stěhování nepřijmou. Všichni proto jejich jarní návrat očekávali s napětím. Teď to ale vypadá, že ptáci snad provizorní základnu z větví na sloupu přijmou.

Starosta k tomu připojuje, že příznivci čápů na jaře s akcí chvátali, aby vše stihli před příletem rodinky z Afriky. Ale podařilo se a na vyřazeném betonovém sloupu, který se tyčí nad zemí do výšky přes 11,5 metru a je nastavený o dalších 2,5 metru jednoduchou konstrukcí, nyní opeřenci skutečně jsou. Iniciativu obce ocenil i František Karel Tůma z nedaleké Velice. „Místním nebyl osud čápů lhostejný a postavili jim náhradní bydlení. A čápi vzali změnu sportovně.“ Čápi dlouhodobě v Dřítni sídlí a podle starosty, i kdyby se jim nelíbilo současné místo, pokusí se jim obec dát sloup na jiné, aby ve vsi zůstali.