„Potřebám Dubného by současná velikost školy stačila, ale do našeho školského obvodu spadá dalších devět obcí. A dojíždějí děti i odjinud," vysvětluje starostka. Proto obec musí přistavět pavilon s dalšími šesti třídami, dvěma učebnami pracovního vyučování a sociálním zařízením a šatnami. Shodli se na tom zastupitelé na jednání, na něž byli pozváni i starostové těchto obcí „Takže nám nezbývá nic jiného, než vzít si 40milionový úvěr," bilancuje Božena Kudláčková.

Do prosince chce obec podat žádost o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu. Pokud bude Dubnému přiznána, pokryje 90 % uznatelných nákladů této investiční akce. Kvůli novým třídám se 120 žáky je ale zapotřebí rozšířit kuchyň a jídelnu a to už jsou neuznatelné náklady, které nelze z dotace hradit.

O potřebné finanční prostředky by se mohly s Dubným podělit obce, jejichž děti budou školu navštěvovat. Příspěvky by mohly přijít ze Žabovřesk, Lipí, Branišova, Čakova, Jankova, Vítkovic, Habří, Závrat, Hradců. O této spoluúčasti budou jejich starostové informovat na domácí půdě a vše bude otázkou vzájemných jednání. „S tímto řešením souhlasíme a za naše tři čtyři děti rádi zaplatíme," řekl nám starosta Závrat Tomáš Štícha. Hlava obce Lipí Stanislav Kysela tuto možnost vidí také pozitivně. „Školu nutně potřebujeme, už dnes chodí do Dubného našich padesát školáků, což je nejvíce ze spádové oblasti. A stále se u nás rodí mnoho dětí. Vůbec si neumím představit prvňáky dojíždějící do Českých Budějovic," hodnotí situaci starosta. V pondělí budou zastupitelé schvalovat podíl na splácení úroků z úvěru Dubného. „Podle počtu dětí to bude kolem půl milionu ročně," shrnul Stanislav Kysela a dodal, že co je pro děti, je dobré.

V případě, že Dubné ale nebude mít štěstí a na dotaci nedosáhne, bude situace napjatá. „Vloni jsme neuspěli s dotací u Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Pro nás, obec s 1 500 obyvateli, je to pěkně velké sousto! Samozřejmě že nejdůležitější je investovat do dětí, ale s pomocí státu, kraje," míní starostka obce, jejíž roční rozpočet počítá na investice s osmi miliony korun. Práce na zvětšení školy začnou na jaře.