„Dýmka je kouzelný kus lidské práce, není to jen 
o tom kouření," říká o svém koníčku Jiří Plecer, prezident 1. Dýmkařského klubu královského města Českých Budějovic. Jiří Plecer připojuje, že klub je hlavně místem setkání lidí „naladěných na stejnou vlnu".

Na dotaz, jak často slýchá výtky o škodlivosti kouření, pak prezident klubu poukazuje na to, že za večer vykouří v dýmce tolik tabáku, že to odpovídá jedné až dvěma cigaretám. „Já už kouřím dýmku přes čtyřicet let a myslím si, že je to míň škodlivé než doutníky nebo cigareta," dodává Jiří Plecer.

Svou první dýmku získal kdysi ve Švédsku v Malmö, vyměnil ji za lahev vodky. Do Skandinávie se dostal jako boxer těžké váhy. Cigarety nikdy nekouřil, ale do dýmek se zamiloval 
a dnes jich nashromáždil zhruba stovku. Před osmnácti lety s několika dalšími fandy založil dýmkařský klub. „Bylo nás v té době pět lidí," říká Jiří Plecer 
a připojuje ze zakládajících členů Davida Schneidera, Vladimíra Váchu a Zdeňka Kulta. „Mezi prvními dalšími byli Honza Vodičků, Petr Kalistů a Míra Kouřil," zmiňuje Jiří Plecer.

Klub se schází každý první čtvrtek v měsíci. Různí lidé, různých profesí, které spojují sympatie k dýmce. Zvou i zajímavé hosty. 
K hlavním akcím spolku, který má i svůj znak a jednotnou klubovou dýmku, patří soutěž Kouření pod Černou věží. Na tu letos přijelo na padesát účastníků. Pouhé tři gramy tabáku pak vítězi vydržely přes dvě hodiny…

Příznivci dýmky totiž nejsou jen v Českých Budějovicích. „Jsme členy jedné ze dvou dýmkařských asociací v České republice," říká za budějovický klub pokladník Jan Vodička s tím, že soutěžní akce se vyhodnocují v rámci Českého poháru. Koná se i mistrovství republiky, kde dostanou všichni stejné dýmky, aby měli rovné podmínky. „Na soutěže jezdí i Poláci nebo Slováci," připomíná mezinárodní účast Jan Vodička.



V jižních Čechách například prachatický klub pořádá O Šumavskou fajfku. Budějčáci jezdí třeba i do Brna, kde se koná Grand Prix, při níž se jde i do sklípku.