Krémová mrkvová polévka s kmínem, vepřové soté na pivě, kuřecí ragú na bazalce, jahodová polévka s mátou a čokoládové Moelleux. Speciální menu nabízela ve středu českobudějovická restaurace Zvon. V rámci Dnů francouzské kultury tu vařil kuchař Rémi Decroix.
„Jsou to jídla, která se podávají ve francouzských hospodách. Odpovídají charakteru naší národní kuchyně,“ popsal Decroix. Lidé by podle něj měli být otevření ke všem chutím a poznávat jídla z celého světa. Proto se rozhodl představit své pokrmy i na jihu Čech.
Francouzská kuchyně zahrnuje řadu rozmanitých jídel. Decroix mezi nimi ale nemá žádné oblíbené. „Pokaždé záleží spíš na tom, na co mám zrovna chuť. Jednou je to třeba bourguignon neboli hovězí maso na víně s houbami, jindy bych si dal husí játra,“ směje se.
Kuchař velmi dobře zná i česká jídla. Už více než 15 let totiž žije v Čechách a našel si tu dokonce i manželku. „Českou kuchyni postupně poznávám a zamilovávám se do ní. Ze začátku mi moc nechutnala, ale teď mám rád svíčkovou, řízky i smažené žampiony,“ říká.
Decroix pracoval dlouhá léta v pražských restauracích. Nyní bydlí na Vysočině a věnuje se především rodině. Zároveň samozřejmě doma také často vaří. „Dělám hlavně typická francouzská jídla. Teď už to naštěstí není žádný problém, ale dřív bylo opravdu těžké tu sehnat alespoň základní suroviny,“ vzpomíná.
Během svého pobytu v Čechách si kuchař oblíbil také pivo. Ostatně měl k němu vždy trochu zvláštní vztah, protože pochází ze severofrancouzského regionu, který je známý pivovarnickou tradicí.
Jediné, co mu i po letech dělá potíže, je český jazyk. „Pořád jsem na straně jedna v učebnici pro začátečníky. Umím jen dobrý den, děkuji a na shledanou,“ směje se.
V Českých Budějovicích bude Decroix vařit ještě dva dny. Ve čtvrtek nabídne své polední menu v Café Columbia, v pátek v restauraci Metropol.
Čokoládové Moelleux podle Rémiho
Ingredience: 8 vajíček, 250 gramů másla, 300 gramů čokolády na vaření, 250 gramů cukru, 80 gramů mouky
Postup: Nejprve v misce lehce promícháme cukr s vejci. Poté necháme v hrnci rozpustit máslo s čokoládou. Vše smícháme dohromady, přidáme mouku a dáme do trouby. Asi za dvacet minut je hotovo. Dezert můžeme hned podávat.