Nelze jednoznačně říci, kam až sahá rozsah tohoto označení. Každý provoz se snaží vytvořit vlastní image a oslovit zákazníka něčím neobvyklým a zajímavým. Někteří vsadí na jedinečnost interiéru, někdo zase na způsob obsluhy hosta, ale převážná většina se snaží oslovit zajímavou kuchyní v neobvyklém podání.


Italských, mexických nebo francouzských restaurací vyrostlo jako hub po dešti a v každém městě existuje mnoho typů restaurací. Na výtečný plátek masa lze zajít do steak housu, na pizzu do pizzerie a na staročeskou kuchyni do různých šenků a hostinců. Nabídka je opravdu široká, ale ne každý provoz nabízí služby dle posledních trendů.

Trend: decentně ozdobený talíř

Pryč jsou doby přeplněných talířů, kde nám do přílohy stéká voda ze salátu z červeného zelí nebo mrkvového salátu. Nyní je trendem velmi decentně ozdobený talíř, kde je jasné, co vlastně na talíři podáváme.


Pokrmy se zdobí snítkou čerstvé bylinky, pečenými ozdobami nebo různě upravenou zeleninou. Pokaždé musíme dbát na to, aby pokrm lahodil nejen oku, ale i chuti a poté je úspěch více než pravděpodobný.


Asi nejzákladnějším znakem v moderní gastronomii je zachování chutě suroviny a všech cenných látek v ní obsažených. Úprava surovin by měla odpovídat zásadám zdravé výživy a technologické postupy nejnáročnějším hygienickým normám. Moderní technologie nabízejí mnohá řešení. Dnes velmi časté vaření v páře nebo využívání uchovávání surovin v čerstvém stavu napomáhají v mnoha provozovnách i na jihu Čech. V posledních letech se v našem kraji objevuje více a více kuchyní, kde kuchaři pracují dle posledních trendů zdravé výživy, a výsledek, který host dostává na talíř, je opravdu chutný a lahodící oku.

Staročeský recept nově pojatý

Kuchaři začínají využívat čerstvého koření k dochucení pokrmů, neobvyklých surovin k zpestření jídelníčku a v poslední řadě i nových receptur. Abychom si pod pojmem „moderní gastronomie“ nepředstavili jenom nejnovější recepty, věřte, že lze moderním způsobem připravit i staročeská jídla.
Velký úspěch jsme u hostů zaznamenali s hovězí roládou na svíčkové omáčce, kde jsme maso plnili brusinkovým želé ochuceným kapkou koňaku, a knedlíky jsme nahradili žemlovým suflé. Když celému pokrmu přiřadíme i nevšední název, získáme zcela nově pojatý staročeský recept.

Gastrofest plný specialit

Mnoho provozů, které se snaží jít cestou inovací, se i letos objeví na Gastrofestu 2007 v Českých Budějovicích. Velmi se těším na gastronomii mého dobrého kamaráda Ondry Vithy, který se svým kolektivem představí kuchyni Jižní Ameriky. K ochutnání budou biosteaky z argentinských býků a čerstvý salát. V jiném pavilonu jistě mnoho hostů osloví příprava ryb, hlavně našeho českého kapra. Studenti ze strakonické Euroškoly připraví nejednu specialitu z této velmi opomíjené ryby. Myslím, že je velká škoda, že se kapr více nekonzumuje. Vždyť právě kapr byl nejoblíbenější rybou na habsburském dvoře. Nyní se konzumuje většinou jenom jednou za rok.


Celý Gastrofest bude plný nejrůznějších pamlsků a delikates, které jistě osloví mnoho návštěvníků tohoto svátku gastronomie v jižních Čechách.