Rybí dobrotu z pražmy a jiné lahůdky předváděli minulý týden mistři kuchařského řemesla návštěvníkům Gastrofestu v Českých Budějovicích.
V rámci Gourmet Rendevouz ukázali své umění i čeští držitelé medailí z poslední kuchařské olympiády v Erfurtu Martin Svatek z táborského Hotelu Dvořák a Josef Dufek z hotelu Vinium Coeli v Dolních Kounicích. Při soutěži v Erfurtu museli připravit a během dvou hodin naservírovat menu pro více než sto lidí.


V Erfurtu připravoval český národní tým Asociace cukrářů a kuchařů České republiky (ACK ČR) například jihočeského bosáka, vepřovou panenku nebo bůček. „Dělali jsme sto deset jídel tříchodového menu,“ vrátil se k letošní olympiádě Svatek. Celé kvantum jídel se po dokončení muselo naservírovat ve dvou hodinách a také čas na přípravu je dán limitem. Přitom například čokoládová čárka na talíři se zákuskem by měla být pokaždé stejná!


„V Erfurtu jsme získali dvě stříbrné za teplou kuchyni a dvě bronzové za cukrářské výrobky,“ doplnil táborský mistr kuchař. „Za umístění jsme rádi. Na téhle úrovni je medaile úspěchem,“ zdůraznil Svatek.


Na olympiádě český tým uspěl, ale podmínky jeho přípravy jsou mnohem skromnější než u nejsilnějších týmů. „My jsme mezi nimi trpaslíci. Hlavní rozdíl je v detailech u špičkových týmů. Mají velké vybavení,“ zhodnotil největší výhodu některých soupeřů Josef Dufek.


„Německý tým má možnost trénovat tradičně v prezidentské kuchyni. My jedeme každý ze svých peněz a z podpory zaměstnavatelů,“ popsal podmínky českého týmu Jindřich Žydek, viceprezident ACK ČR.


Trénink je provázen v České republice mnohými svízeli. Závisí na okolnostech, kde se podaří najít příležitost ke společné akci. Shodou okolností těsně před odjezdem do Erfurtu si vyzkoušeli plánovaný zápřah čeští a moravští vládci kuchyní v českobudějovickém Grandhotelu Zvon.


Národní kuchařský tým se staví na čtyři roky, na celé období. Přes rok jezdí po soutěžích. „Jenže z návštěvy Singapuru nic nemáme. Přiletíme, jedeme do hotelu, uvaříme a letíme zpátky,“ konstatuje posmutněle šéf českého realizačního týmu Jan Michálek z Prahy, v civilu šéfkuchař ve službách Unileveru. Účast týmu na soutěži světového poháru v Chicagu nebo Singapuru však vyjde na milion korun a jen díky přízni lidí z branže je podle Michálka možné české kuchařské mistrovství rozvíjet i v mezinárodním měřítku.