Nabídku dobrot všeho druhu doplňovaly soutěže cukrářů, kuchařů nebo třeba výklad o filetování kapra.

Už tradiční akcí se v podzimním čase stává v Českých Budějovicích Gastrofest, který navštěvuje v posledních letech průměrně šestnáct tisíc návštěvníků. Nabízí nejen prezentace novinek z gastronomické techniky pro odborníky. Zájemci mohou na výstavišti ochutnat dobroty české i mnoha zahraničních kuchyní, letos to byly třeba řecké, litevské nebo slovenské speciality a dokonce nechyběla ani ukázka afrických jídel. Cizokrajné speciality zaujaly třeba deváťáka Daniela Dvořáka z Českých Budějovic, který přišel s rodiči a babičkou. "Africké speciality byly nejzajímavější," zhodnotil nabídku na výstavišti Daniel Dvořák.

Už podruhé se na výstavišti konala soutěž Budějovické mlsání. "Zahrnovala dvě disciplíny. Budějovický svatební dort a Budějovické svatební cukroví a své výrobky představili žáci do 20 let a dospělí nad 20 let," uvedl Arnošt Máče z pořadatelské školy. Podle vedoucí odborného výcviku na škole Libuše Šestákové, dosáhli už i žáci velmi dobrých výsledků. "Porotci hodnotili hodně kladně chuť výrobků žáků," zdůraznila Libuše Šestáková a dodala, že cukrářská soutěž by se měla pořádat i příští rok.

Prezentace školy z Kněžskodvorské ulice je pravidelnou součástí Gastrofestu a v minulém roce předvedli například mladí cukráři výrobu Černé věže a znaku města v podobě originálních dortů. Na budějovickém gastronomickém festivalu se ale účastní odborné školy třeba i ze Strakonic nebo z Hostouně.

I ocenění v cukrářské soutěži si rozebrali reprezentanti různých škol a firem. V disciplíně Budějovický svatební dort žáků do 20 let porota přiřkla vítězství Evě Rajtoralové ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Písek, mezi dospělými cukráři obsadila první místo Věra Kordíková z Cukrářství Věrka z Rohanova (Stachy). V disciplíně Budějovické svatební cukroví žáků do 20 let se nejvíce líbily a chutnaly výrobky Evy Kolářové ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Písek, mezi dospělými nejvíce zabodovala Petra Vostřezová ze SOŠ a SOU Hněvkovice. Absolutním vítězem se podle získaných bodů stala se svým svatebním dortem Eva Rajtoralová.

Zájemci mohli na Gastrofestu, který trval od čtrvrtka do soboty, ocenit i umění českého národního kuchařského týmu, který už se připravuje na olympiádu svého oboru v Erfurtu. Akce se koná příští rok. Na výstavišti předvedli například přípravu grilovaného candáta, pečeného hřbetu ze selete nebo smetanovo-kokosového řezu.