K myšlence předváděcího dne se po čase se vrátil festival jídla, pití a informací o kuchyni – Gastrofest, který letos chystá již 12. ročník. Na českobudějovickém výstavišti předvedli například žáci odborného učiliště v Hostouni, jak se dělá metrová skládaná palačinka.

Celkem osm pavilonů plných gastronomie připravili organizátoři festivalu, na který každý rok zamíří kolem dvaceti tisíc lidí. I letos budou k vidění početné novinky a některé bylo možné sledovat už při předváděcím dnu.

Nudle nahradí

„Minulý rok ukazovali kuchaři z Hostouně krájení nudlí na čas. Letos mají v plánu připravit rekordní skládanou palačinku,“ zmínil hlavní organizátor akce Vladimír Tůma. „Chceme stihnout v limitu šesti až sedmimetrovou palačinku,“ doplnil učitel odborného výcviku hostouňské školy Václav Procházka.

Přímo v pavilonu R2 zatím Filip Maršálek bděl nad plotnou, na které se z tenkého těsta vytvářela oblíbená sladkost. Na pultu pak za pomoci svých kolegů pečlivě skládal palačinky vedle sebe tak, aby se okrajem překrývaly. Po namazání marmeládou stačilo zatočit a metrový kousek byl na světě.

Školy

„Jsme rádi, že se to pohlo a že jsou tu školy zastoupené ve větší míře,“ poznamenal k blížícímu se festivalu Tůma a dodal, že je vidět, že i mladí mají zájem o řemeslo a také pro ně organizátoři připravili několik speciálních prezentací.

Vedle stálice Euroškoly Strakonice se na akci objeví i zástupci domácí českobudějovické hotelové školy nebo SŠOSP v Kněžskodvorské ulici. „Vloni už naši studenti na Gastrofestu byli. Je to prezentace vůči veřejnosti a pro žáky netradiční forma výuky,“ popsal výhody pro školu ředitel Miroslav Petrovský.

Petrovský doplnil, že škola se například vloni účastnila akce v Liptovském Mikuláši, kde předváděli její studenti cukrářskou výrobu trochu odlišnou od běžné praxe a že samotná škola chce toto srovnání i v mezinárodním měřítku mít.

Celkově má letos festival, který se uskuteční na počátku listopadu, nabídnout více možností konzumace pro veřejnost, i když nehodlá ponechat stranou ani odbornou stránku veletrhu.

Soutěže a sousedé

Některé soutěže budou připravené i pro veřejnost a zájemcům předvedou mistři kuchařského řemesla mimo jiné například i to, jak je možné různě upravovat kapra a jiné české ryby. Tento bod programu se odehraje v režii Petra Stupky

Firma z Moravy zase ukáže, jak se jí podařilo zvítězit ve Francii v soutěži se šnečími specialitami. „To je jako kdyby přijel někdo z Thajska a porazil Čechy v přípravě a vaření knedlíků,“ poznamenal k úspěchu společnosti z České republiky Tůma.

Neodmyslitelnou součástí Gastrofestu budou i národní prezentace sousedních zemí. Návštěvníci se budou moci těšit například na maďarskou kuchyni nebo na samostatnou expozici Rakouska.