Návštěvníci, kteří ve čtvrtek zavítají do pavilonu B1, se budou moci na vlastní smysly přesvědčit, že i příprava takového běžného nápoje je pravým uměním.


„Pryč jsou doby tradičního „českého turka“. Zákazníci kaváren a restaurací čím dál více vyžadují nejkvalitnější druhy kávy v profesionálním podání,“ vysvětluje pořadatel Vladimír Tůma a zdůrazňuje, že velmi důležitá je samotná příprava nápoje.


Právě na Gastrofestu předvede mnoho firem, jak se správně káva podává a jak má vypadat pravé cappucino. K vidění budou i ukázky posledního trendu v podávání kávy tzv. Latte Art.


„Jedná se o dekorování kávy těsně před podáváním. Pomocí mléčné pěny, topingů, čokolády a dalších ingrediencí lze vytvořit nepřeberné množství ornamentů a obrazců v podávaném šálku. Host mnohdy dostává umělecké dílo,“ zve na opravdu nevšední podívanou Tůma.


Pozvání se pochopitelně týká nejen šálku jemně vonící kávy s výtečnou chutí. Na své si přijde snad každý mlsný jazýček. Celým výstavištěm se ponesou jen ty nejpříjemnější vůně. Z pavilonů bude cítit pikantní vůně papriky, z mexické restaurace se bude linout vůně estragonu a vanilka zase kdekoho přiláká do cukrárny.


Kromě soutěže Mistr kávy se můžeme těšit na tradiční barmanské pódium i na ochutnávky jídel a nápojů. Chybět nebudou ukázky moderního stolování nebo technických novinek určených pro moderní restaurační a hotelové zařízení.


Největší jihočeská přehlídka kulinářského umění Gastrofest 2008 uvítá své návštěvníky na českobudějovickém výstavišti od 8. do 11. listopadu.