Město totiž zahájilo další pokus o vybudování nového sportovního stánku. V pondělí v zastupitelstvu představil architekt Martin Krupauer projekt, na kterém nyní pracuje Ateliér 8000 pro čerstvé volejbalové mistry - VK Jihostroj. „Základní změna je v tom, že má nová hala dvě stejně velké hrací plochy,“ říká Martin Krupauer.

Nejde však o první snahu vybudovat nové sportoviště, ta poslední ale například ztroskotala na špatně provedené architektonické soutěži.

Dvě palubovky v rozměrech té dnešní, hlavní a tréninková hala a prosklenné průčelí na východ, tak by mohla v základních parametrech vypadat nová sportovní halav Českých Budějovicích. Dvě palubovky místo jedné, to je klíčová přednost projektu nové sportovní haly. Obě budou zcela samostatnéi s hledištěm. Větší hlediště víceúčelové haly má pojmout podle charakteru akce od 2250 až po 2690 diváků, což je prakticky dvojnásobek dnešní kapacity. Vedení radnice počítá s tím, že by hala vznikla na místě současného sportovního stánku.
Podle primátora Jiřího Svobody se nyní pro volejbalový klub připravuje projekt, který by město mělo v budoucnu přijmout jako dar. Na základě projektu by se pak stavěl nový objekt.

Jan Kopecký
V pátek odstartuje již 45. ročník populární Rallye Český Krumlov

Podle Jana Diviše, prezidenta VK Jihostroj České Budějovice by si fanoušci ve městě zasloužili halu, která by splňovala mezinárodní parametry. „Totéž platí o komfortu pro diváky, který současná hala už prostě nemůže nabídnout. Nová hala by měla splňovat a poskytovat zázemí na mezinárodní úrovni. Nejenom pro volejbal, ale i pro další sporty,“ zdůrazňuje Jan Diviš. „Proto VK Jihostroj České Budějovice zpracovává projektovou dokumentaci, je to dar klubu městu,“ dodává k chystanému projektu Jan Diviš.

260 MILIONŮ

Podle náměstka primátora Františka Konečného jsou náklady na halu předběžně odhadnuty na 260 milionů korun, lze ji ale stavět po částech. V zastupitelstvu však včera při seznámení se záměrem zazněly i pochyby o způsobu, jakým město získá projekt.

Tomáš Bouzek například upozornil, že pokud by se konala veřejná soutěž na projekt, mohlo se sejít více zajímavých návrhů a mohl být pestřejší výběr. Eliška Richterová se zase zeptala, zda se tímto způsobem neobchází zákon o veřejných zakázkách. České Budějovice už totiž jednu zpackanou soutěž na novou halu řešily.

Václav Nedorost je manažerem naší reprezentační osmnáctky.
Už jsem se chtěl vrátit domů, tvrdí největší posila ČEZ Motoru Václav Nedorost

Akce ztroskotala na stanovisku Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který konstatoval, že vítěz nedodržel předem zadaná pravidla a z nové haly nebylo nic. Tentokrát se podle vedení města nebude podobná situace opakovat.

O oficiálním přijetí projektu jako daru ale budou zastupitelé teprve rozhodovat, v pondělí 15. května se s plány jen seznámili. Stavět by se mohlo začít v roce 2018.