Improvizované hlediště v českobudějovické sportovní hale s osmi sty židlemi, téměř všechny zaplněné. Na pódiu dlouhý stůl, za který zasedli českobudějovičtí radní a zastupitelé či představitelé policie.

A před nimi dlouhá fronta lidí, kteří u mikrofonu chtěli promluvit o sousedských neshodách příslušníků romského etnika a většinové společnosti na sídlišti Máj. Neshodách, které stály za dvěma pouličními válkami v ulicích Českých Budějovic, a kvůli nimž se další protestní shromáždění chystají.

Taková atmosféra vládla včera večer na besedě, jejímž cílem bylo navrhnout řešení, která by napjatou situaci ve městě mohla uklidnit. Návrhů však mnoho nezaznělo.

Debata o sídlišti Máj ve sportovní hale.Skandování jako „Hanba!", hlasitý pískot i bouřlivý potlesk často přehlušovaly postřehy lidí, kteří si k mikrofonu přišli stěžovat na to, že na sídlišti musejí čelit slovním i fyzickým útokům či jsou nuceni snášet hluk a výtržnosti na dětských hřištích.

Atmosféra se vyhrotila třeba ve chvíli, když k mikrofonu přistoupila Kristýna Bendíková. „Jak dlouho se ještě budu schovávat?" zeptala se v narážce na sérii protiromských demonstrací a otočila se do haly.

Sára Nováková přijela na besedu z Týna nad Vltavou. Situaci na Máji prý dobře zná. Společně s kamarádkou Andreou Hajnou, žijící na sídlišti Šumava, se zúčastnila obou protiromských demonstrací. „Když s tím nechce nic dělat magistrát, musí zasáhnout lidi," řekla.

Pan Pepa, jenž odmítl uvést své příjmení, doufal, že pouliční válčení ustane. „Hlavně kvůli dětem, mají zkažené prázdniny," podotkl. Že za nepokoje na Máji může i chování některých Romů, nepopřel. „Chceme to změnit k lepšímu, jsou mezi námi lidi, kteří k tomu mají potřebnou autoritu. Ale musí se snažit i druhá strana."

Májských se zeptají, kde se necítí bezpečně

Debata o sídlišti Máj ve sportovní hale.Varnsdorf nebo Ústí nad Labem. Města, o nichž média často referovala v souvislosti s protiromskými demonstracemi. Stejně nechvalně nyní prosluly i České Budějovice.

Podle šéfa pořádkové služby jihočeské policie Martina Součka se však budějovická shromáždění od těch dalších 
v něčem liší. „V Budějovicích nás překvapila agrese, s jakou se do pouličních protestů zapojili místní občané," řekl policista při včerejší večerní debatě o problematickém soužití na sídlišti Máj, která se uskutečnila v českobudějovické sportovní hale.

Podle Martina Součka za tím stojí členové takzvané krajní pravice, kteří protesty rozdmýchávají a v malém počtu dokáží na svou stranu strhnout masy lidí.

„Zdržte se projevů násilí, netěší nás zasahovat při pouličních nepokojích vůči většinové společnosti," vyzval Martin Souček stovky účastníků včerejší debaty.

Jednoho z nich, Lukáše Šmahela, který žije v českobudějovické ulici J. Bendy, zajímalo, zda má policie dostatečné kapacity na to, aby byla schopná řešit incidenty v oblasti sídliště Máj.

Martin Souček v té souvislosti přislíbil důkladnou revizi policejního sboru, který slouží na obvodním oddělení ve Čtyřech Dvorech. „Policisté zde budou pracovat tak, aby v místních lidech posílili pocit bezpečí. Myslím, že mnozí občané tady už tak trochu rezignovali a neoznamují protiprávní jednání, které se zde děje," podotkl Martin Souček.

Dodal, že policisté chtějí za pomoci Májských vytvořit jakousi mapu bezpečnosti, která by zohlednila místa a časy, v nichž se lidé necítí bezpečně. Podle toho pak dozná změn režim služeb pěších hlídek na Máji.