Spalničky se nejdříve projevují jako běžná viróza v podobě horečky, kašle, rýmy a vyrážky, avšak u dětí mladších pěti let a dospělých často probíhá komplikovaně, může se objevit zápal plic, infekce ucha, bronchitida, laryngitida nebo encefalitida a dojít až k život ohrožujícímu stavu. Těhotným v prvním trimestru hrozí potrat. Na spalničky, neexistuje žádný speciální lék. Infekční nemocný by měl zůstat v izolaci v posteli.

HASIČI V OHROŽENÍ

Začátkem roku ulehlo se spalničkami 70 profesionálních hasičů v Pardubickém kraji, což snížilo akceschopnost jejich sboru. Aby k obdobné situaci nedošlo i na jihu Čech, všech 650 hasičů a občanských zaměstnanců Jihočeského hasičského záchranného sboru absolvovalo v dubnu odběr krve na testování hladiny protilátek. A ukázalo se, že třetina z nich nemá protilátky a bude muset být očkována.

Proti spalničkám se v naší zemi očkují děti od roku 1969. I nyní je očkování povinné. Za současný stav výskytu epidemie spalniček ale může mimo jiné i to, že procento očkovaných se v populaci snížilo pod 98 % a podle lékařky Jarmily Bečvářové, vedoucí laboratoře SYNLAB v Českých Budějovicích, není „tudíž celek jako takový chráněný“.

Při testování jihočeských hasičů narozených mezi lety 1952 a 1969 jich nemělo protilátky jen 15. Zbývajících 178 bez protilátek už patří mezi ročníky, které byly očkovány. Ve skupině hasičů narozených od roku 1995 do 1999 bylo 17 mužů a 11 z nich protilátky nemělo.

Podle údajů Státního zdravotního ústavu bylo letos do 10. března v Jihočeském kraji nahlášeno šest případů spalniček a v celé republice 231 onemocnění.