Mluvčí hasičů Vendula Matějů upřesnila, že mezi nedělní 20. a půlnocí vyjeli k přibližně 190 případům. Po půlnoci si na své konto do půl šesté ráno připsali další tři desítky výjezdů. Nejvíce práce měli hasiči na Strakonicku a Českobudějovicku, napilno měli i na Jindřichohradecku, Písecku a Prachaticku. "Ve všech případech jde o popadané stromy, neřešíme žádné události související s vodou," upřesnila v noci Vendula Matějů.

Časně ráno v pondělí již mohla konstatovat, že se situace pomalu uklidňuje, ale hasiči budou v odstraňování následků bouřky pokračovat.

16.00 hod. - Lípa se skácela na informační centrum v Horní Plané.

Lípa v důsledku poryvu větru spadla na íčko v Horní Plané.
Lípa se skácela na informační centrum v Horní Plané

14.30 hod. - Hlavní železniční tratě na jihu Čech jsou jsou v pondělí v provozu. Podle Radky Pistoriusové z tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty je ale na čtyřech tratích provoz omezen.

Ilustrační foto.
Hlavní tratě jedou, problémy u Strakonic

13.50 hod. - Noční bouře totálně zničila i celou střechu na Základní škole Švehlova v Sezimově Ústí. 

V neděli kolem desáté hodiny večer zasáhla Sezimovo Ústí vichřice, která nejen vyvrátila několik stromů, ale uvolnila i celou střechu na Základní škole Švehlova.
Vichřice odnesla střechu základní školy

10.06 hod.Některé vlaky na Strakonicku stále nejezdí. Přes pět desítek výjezdů k popadaným stromům a ulomeným větvím mají za sebou profesionální hasiči v okrese Strakonice. Uvedl to vyšetřovatel HZS Strakonice Robert Matulka.

"První výjezdy začaly v neděli 23. září krátce po 20. hodině. Naše jednotky jsou v terénu i v těchto chvílích," doplnil v pondělí 25. září kolem 9. hodiny ranní.

Mimo jiné hasiči uklízeli také spadlé stromy na železniční trati mezi Strakonicemi a Katovicemi.

Podle něj ale bude počet zásahů ještě narůstat. Hasiči po úklidu na krizových místech vyjíždějí k méně závažným událostem.

"Ještě že se nepotvrdily informace o tom, že nás čeká druhý Kyrill," řekl s mírnou nadsázkou na sílu bouře Fabienne, která udeřila na Českou republiku v neděli 23. září večer. Síla větru byla kolem 90 km v hodině, zatímco orkán Kyrill v roce 2007 měl rychlost kolem 160 km/h.

Ilustrační foto.
Rychlost větru byla přes 90 kilometrů v hodině

9. 50 hod. - Hlavní železniční tratě na jihu Čech byly v dopoledních hodinách po řádění bouře již v provozu. Podle Radky Pistoriusové z tiskového oddělení Správy železniční dopravní cesty je ale na čtyřech tratích provoz stále omezen. "Situace na železnici po silném noční větru je stabilizovaná, koridory a hlavní tratě jsou v provozu bez omezení, stejně tak většina regionálních tratí," uvedla v pondělí 24. září před 9. hodinou Radka Pistoriusová.

Momentálně je přerušený provoz na úsecích čtyř tratí Jihočeského kraje:
1. Katovice – Strakonice
2. Čkyně – Volyně
3. Protivín – Putim
4. Popelín – Kamenný Malíkov
"Zprovoznění tratí předpokládáme v průběhu dopoledne," doplnila Radka Pistoriusová.

9.15 hod. - Kardašovořečičtí hasiči vyjeli k odklízení stromů v okolí města ve 22 hodin a na základnu se vrátili pět minut před půlnocí. Mimo jiné odváželi do Jindřichova Hradce několik cestujících z vlaku, který zůstal uvězněný po pádu stromu. "Přímo v Řečici nic nespadlo. Vždy to byly komunikace směrem z Řečice ven. Nejvíce spadlých stromů bylo směrem na Mnich. Potom na Hradec, zde byl i poničen semafor na opravujícím se mostě u Plasné. Za kopcem Dubovicí na trati vedoucí podél silnice jsme potkali uvízlý vlak. Cestující jsme odvezli a strom pak odstranili drážní hasiči. Dále jsme zasahovali na komunikacích z Řečice na Plasnou, Cikar, Řehořinky, Nítovice a Višňovou," upřesnila Lenka Heřmánková z řečického sboru dobrovolných hasičů.

7.30 hod. - Například hasiči ze Suchdola nad Lužnicí v noci odstraňovali spadlý strom před vlakem z kolejí u Majdaleny a ráno měli za úkol odstranit stromy na silnici mezi Hrdlořezy a Jankulí.

7.20 hod. - V důsledku silného nárazového větru také na některých místech nejezdí vlaky. Podle informací portálu Českých drah jsou výluky na tratích: 
Katovice - Strakonice
Branice - Červená nad Vltavou
Písek - Putim
Popelín - Jarošov nad Nežárkou
Jindřichův Hradec - Kardašova Řečice
Někde již ráno mohou být následky odstraněny, ale na mnoha místech práce budou pokračovat dopoledne. 

Podle Václava Kubišty z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích měl v noci na pondělí v kraji foukat silný vítr o rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, na horách až 125 kilometrů za hodinu. V pondělí ráno má od západu zvolna zeslabovat.

V pondělí očekáváme proměnlivou, převážně velkou oblačnost a místy přeháňky, nad 1000 metrů dokonce smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty na jihu Čech nepřekročí 12 stupňů Celsia, na horách bude jen kolem pěti stupňů. I v první pracovní den nového týdne má foukat čerstvý severozápadní vítr, tentokrát s nárazy 55 až 70 kilometrů v hodině. K večeru bude slábnout.