O víkendu nachystali tradiční Rybí hody, jejichž „věk“ odhadují na čtvrt století. „Děláme je přes dvacet let, možná šestadvacet,“ nechal se slyšet starosta hasičů a také obce Václav Němec.


„Původně to bylo jen pro pár lidí v jedné místnosti,“ vzpomíná Jan Míka, druhý nejstarší člen sboru. Dnes hasičská akce naplní sál a na pódiu nesmí chybět muzika.


„Ryby kupujeme, brávali jsme z Nových Hradů, teď je máme z Třeboně. Smažíme kapra po novohradsku a vaří se rybí polévka,“ popsal hlavní chod večera Němec. Letos koupili Ostrolovští hasiči 88 kilo kaprů. „Loni jich bylo víc a skoro zbylo,“ odůvodnil starosta nižší nákup. „Pár lidí přešlo na vegetariánství,“ hledal možné důvody toho, že poklesla konzumace, s úsměvem Petr Nevařil.


Za ty roky už jsou hlavní role dávno rozdělené. „Už jsou vybraní hasiči, co to umí. Chlapi se vyznají a stáhnou to perfektně. Dělá se kolem dvaceti ryb,“ doplnil jednatel hasičů František Filip. Sám patří k několik „přespolním“ členům u hasičů v Ostrolovském Újezdu. Nebydlí v obci, ale ve sboru má na starosti administrativu, svolávání na brigády a podobně.


Recept je skoro tajný. „V pátek se ryby kuchají a nakládají do soli a do česneku. V sobotu večer se obalují, ta receptura je tajná,“ líčí jeden ze zakladatelů tradice Jan Míka. Zdůrazňuje také, že v malém se podle něj ryby tak dobře neudělají.


„Neproleží se a i na obal a pečení je lepší větší množství řízků,“ míní Míka. „Bába by se zbláznila, kdybych to takhle zalil omastkem,“ dodal ke kuchařským fintám jeden ze čtyř mužů, kteří se točili kolem metrového pekáče na sporáku.


„Pekáč je na osmnáct až dvacet porcí. Peče se třeba do dvou hodin v noci. Ale bez tohohle sporáku by to nešlo. Nikam jinam by se pekáč nevešel,“ upozornil jiný z kuchařů v přetopené kuchyni, kterou nestačilo vyvětrat ani malé okénko otevřené do noční tmy. A když Hájovanka zahrála po půlnoci poslední písničku, nezůstaly už na stolech v sále ani ryby ani kosti.