Z vítězství se raduje i Libor Novák z Hlincovy Hory, který v kategorii masných, tepelně opracovaných výrobků zvítězil s uzeným bokem z komína v konzervě. Jeho největší předností je podle slov manažera pro prodej Zbyňka Vaňka, který převzal cenu, skutečnost, že při výrobě uzeného postupují podle starých prověřených způsobů. „Stejně ho dělali naši dědové a babičky. Konzervu jsme zvolili proto, aby si mohli lidé vzít tuto potravinu třeba i na dovolenou," vysvětlil Vaněk s tím, že maso je ve vlastní šťávě a zaručuje stoprocentní kvalitu.

On a dalších osm podnikatelů či firem se v sobotu při Slavnostech piva na výstavišti v Budějovicích radovali z prvenství v soutěži a právem používat titul Chutná hezky. Jihočesky. Vítězství ve své kategorii získal tylžský sýr, květový med s bezinkovou šťávou, extražitný chléb a další. 

Uděleny byly také ceny za druhá a třetí místa. Zde uspěl třeba kozí sýr z farmy Jakuba Špatného, pašerácká klobása, uzený tolstolobik, borůvkový koláč, sváteční kremrole a další.

Velký úspěch letos zaznamenala také Lhenická ovocná šťáva jablko-rakytník. Ta dokázala ve své kategorii skvěle konkurovat i alkoholickým nápojům, když porazila Poněšický rybízový likér s vysokým obsahem vitaminu C, ale i alkoholu, jenž skončil druhý, a třetí, Volarskou zlatou, tedy hořkou lihovinu z volarských bylin.

„Mám velikou radost. Je to pro nás už třetí ocenění po sobě v prestižní soutěži Chutná hezky. Jihočesky. Konkurence je vždy veliká, takže je to určitě značný úspěch," řekl Karel Gregora, majitel firmy na výrobu šťáv. Jablko-rakytník se prodává od letošního roku a je bez konzervantů. 

Vítězové 9 kategorií:

- Bok uzený z komína – konzerva (Libor Novák, Hlincova Hora)
- Jihočeské jerky – sušené kousky hovězího masa (CORAX Trading, Dobrá Voda u Č. B.)
- Lhenická ovocná šťáva, jablko-rakytník (Karel Gregora, Lhenice)
- Kysané klokotské zelí (ZAS Dražice, Tábor – Radkov)
- Med květový s bezinkovou šťávou (Jiří Mařík, J. Hradec)
- Chléb extražitný 1500 g (Budějovická komerční, Č. B.)
- Vltavotýnská karamelová kostka (Jednota, Č. B.)
- Tylžský sýr (Madeta, Č. B.)
- Jogurt bílý s ovocnou složkou višeň, brusinka, hruška, jablko se skořicí (Ladislav Hošna, Volary)