Čtyřtýdenní dobu klidu a adventního rozjímání započnou už dnes trhy na českobudějovickém výstavišti. Trvat budou do 29. listopadu a kromě všemožných dárkových předmětů či hraček se tady návštěvníci budou moci nechat navíc inspirovat novými trendy ve vánoční výzdobě a dekoracích.

Do pravé vánoční atmosféry se Budějovice ponoří o pár dnů později, a to v sobotu 28. listopadu. V 16. 30 hodin se na náměstí Přemysla Otakara II. uskuteční slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Tím ale program letošního ročníku Budějovického adventu rozhodně nekončí.

Kromě příletu anděla, který se mezi děti a jejich rodiče snese z Černé věže v sobotu 5. prosince v 17.45 hodin, čeká na návštěvníky trhů i festival Budějovice sobě.

„Naším záměrem je představit místní divadelní soubory nebo muzikanty, kteří jsou ve svém žánru známí i mimo město," přiblížil David Kovařík z Chilli Production, který se na organizaci Budějovického adventu podílí.

Vystoupit by na náměstí měli například hudební kapely Nezmaři, Rozkrock, Oceán nebo Pavlína Jíšová, Pavel Žalman Lohonka či Pavel Šporcl.

Každý z účinkujících bude mít kromě toho nejlepšího ze svého repertoáru navíc za úkol zaranžovat a zahrát ve stylu a žánru, který představuje, píseň, která bude společná pro všechny. Tuto píseň vybírali sami Budějovičáci.

„Na web Budějovice sobě nám přišla celá spousta návrhů na píseň, kterou vystupující v rámci adventních trhů zahrají," vysvětloval jednatel společnosti Chilli Production David Kovařík. Zároveň doplnil, že hlasovat pro jednu z písní bylo možné do konce minulého týdne.

Kromě klasických písní, jako jsou Budějice, Budějice či K Budějicům cesta, mohla na náměstí zaznít třeba Modlitba pro Martu od Marty Kubišové, Ráchel od Oceánu nebo Žába od Pavlíny Jíšové.

S 298 hlasy ovšem nakonec vyhrála píseň K Budějicům cesta. „Vítěznou píseň předáme vystupujícím a požádáme je, aby skladbu nacvičili a na akci Budějovice sobě zahráli," dodal.

Více informací o akci se zájemci doví na stránkách www.budejovicesobe.cz.