V českobudějovickém květinovém ateliéru Rozálie, který má prodejny v ulicích U Černé věže a Chelčického, jdou nyní na dračku i originální srdce z přírodnin. „Základ tvoří mech a šišky, srdíčka pak zdobím dalšími přírodními materiály," popsala floristka Jana Rynešová. Doplnila, že taková dekorace je v květinovém ateliéru k mání kolem stokoruny.

Zhruba na dvojnásobek vyjdou tradiční věnečky, o které je také stále velký zájem. „Nejčastěji zákazníci vybírají ty vyrobené z větví stříbrného smrku," podotkla Jana Rynešová s tím, že tato volba kombinuje příznivou pořizovací cenu a zároveň dlouhou trvanlivost dekorace.

Podle tradice bývala v křesťanských zemích na Dušičky zvykem návštěva hřbitova a rodinného hrobu, aby na něm pozůstalí mohli položit živé květiny jako symbol víry ve věčný život.

Dnes ale většina lidí dává při vybírání dekorace přednost materiálům, které odolají listopadovým mrazíkům.

„Spíše než živé květiny zákazníci vybírají dekorace s těmi sušenými anebo plastovými," potvrdila floristka Jana Rynešová. Zmínila, že poptávka je i po větších květinových „vypichovaných" vazbách aranžovaných do žardiniér, tedy širokých nádob na květiny.

Stále se najde hodně lidí, kteří si květinové dekorace vytvářejí sami. Jestliže patříte mezi ně a schází vám inspirace, pomohou vám právě v ateliéru Rozálie, konkrétně v prodejně nacházející se nedaleko od Černé věže.

„Právě finišujeme s přípravami prostor pro pořádání floristických kurzů, při nichž zkušené floristky zájemcům poradí s výrobou vypichovaných kytic i věnečků," prozradil Josef Hajný, jednatel společnosti, která ateliér provozuje. Doplnil, že lidé budou při kurzech pracovat s živými květy a sušinami, ale také s umělými květy, které jsou nedílnou součástí dekorativních předmětů. „K výrobě letošních dušičkových dekorací sice zákazníky inspirovat nestihneme to až příští rok, ale určitě si k nám budou moci už letos přijít vytvořit vlastní adventní výzdobu. Další kurzy chystáme na jaře," pozval Josef Hajný.