"Situace na železnici po silném noční větru je stabilizovaná, koridory a hlavní tratě jsou v provozu bez omezení, stejně tak většina regionálních tratí," uvedla v pondělí 24. září před 9. hodinou Radka Pistoriusová.

Doplnila, že je ale aktuálně přerušený provoz na úsecích čtyř tratí Jihočeského kraje:
1. Katovice – Strakonice
2. Čkyně – Volyně
3. Protivín – Putim
4. Popelín – Kamenný Malíkov
"Zprovoznění tratí předpokládáme v průběhu dopoledne," doplnila Radka Pistoriusová.

První potíže s dopravou na železnici se objevily už v noci z 23. na 24. září. V pondělí ráno a dopoledne nabraly zpoždění v řádu desítek minut nebo více než hodiny například rychlík Petr Vok jedoucí z Plzně do Budějovic, rychlík Junák na Vysočině.

Na trati 190 Plzeň - České Budějovice pak v úseku Horažďovice předměstí - Strakonice následkem vichřice došlo k omezení dopravy a České dráhy varovaly cestující, že problematická situace zde bude trvat až do 15 hodin.

Podle Petra Šťáhlavského z tiskového oddělení Českých drah je řízení provozu a odstraňování následků vichřice v kompetenci Správy železniční dopravní cesty. Ta také zajišťuje hlášení (informování) na stanicích a zastávkách.

K aktuálním omezením v poledne na jihočeských železnicích Petr Šťáhlavský uvedl, že je v důsledku povětrnostních podmínek ještě omezen provoz na trati č. 190 Plzeň - České Budějovice v úseku Horažďovice předměstí - Strakonice. "V místě je zajištěna náhradní autobusová doprava," doplnil Petr Šťáhlavský. Připojil že SŽDC očekává zprovoznění trati kolem 15. hodiny.

"Na jihu Čech došlo v důsledku silného větru k pádům stromů na řadě úseků. To má vliv na přesnost vlaků, kdy v některých případech musí spoje vyčkat na obnovení provozu, v některých případech byla zavedena náhradní doprava," doplnil Petr Šťáhlavský a zmínil několik příkladů úseků, kdy byl narušen pravidelný provoz:
Trať č. 225
Název tratě: (Havlíčkův Brod - Veselí nad Lužnicí (a zpět))
Úsek: Popelín - Jarošov nad Nežárkou - trať 225
Trať č. 201
Název tratě: (Tábor - Ražice (a zpět))
Úsek: Písek - Putim - trať 201
Trať č. 201
Název tratě: (Tábor - Ražice (a zpět))
Úsek: Branice - Červená nad Vltavou - trať 201
Trať č. 220
Název tratě: ((Praha -) Benešov u Prahy - České Budějovice (a zpět))
Úsek: Střezimíř - Ješetice - trať 220
"Provoz byl průběžně obnovován v ranních hodinách. Na některých místech byla zavedena náhradní doprava, např. trvá mezi Horažďovicemi a Strakonicemi, autobusy byly nahrazeny některé spoje v úsecích Ražice/Protivín - Písek nebo Branice - Ražice," zmínil v poledne k situaci na železnici Petr Šťáhlavský.

Vypočetl i možnosti, kdy mohou cestující žádat o náhradu nebo slevu na jízdném.

"S podobnými situacemi počítají smluvní přepravní podmínky a vše je standardně zapracováno. V případě zpoždění nebo odřeknutí vlaku z povětrnostních důvodu se mohou cestující vzdát cesty a cena za jízdenku je jim vrácena, pokud už jsou na cestě, mohou se vzdát další cesty za místo postižené mimořádností. V takovém případě dostanou zpět finance za neprojetý úsek, pokud se rozhodnou vrátit do nástupní stanice, pak jsou přepraveni zpět zdarma určeným vlakem a mohou požádat o vrácení plné hodnoty jízdenky," řekl Petr Šťáhlavský.

Informace o odjezdech vlaků na stanicích a zastávkách zajišťuje SŽDC pro všechny dopravce. ČD informují o mimořádnostech např. na webu, mobilním webu pro chytré telefony, prostřednictvím aplikace Můj vlak, nebo na telefonické zákaznické lince.