Už jen několik dní mají lidé na to, aby navrhli své adepty do celostátní ankety Strom roku. Uzávěrka přihlášek je 4. května. Organizátoři se tímto snaží vzbudit zájem o stromy coby pamětníky historie. „Nehledáme krasavce, ale spíše strom se zajímavým příběhem," vysvětlila koordinátorka ankety Hana Rambousková.

Přihláška by měla obsahovat základní informace o stromu jako druh, stáří, výška, obvod kmene a lokalita, jeho příběh a fotografii. Lidé mohou návrhy posílat na emailovou adresu strom.zivota@nap.cz.

Jižní Čechy si již v anketě připsaly také několik úspěchů. Loni například bodoval dub letní z Nových Hradů. Takzvaný Strom svatebčanů, který roste v Terčině údolí na louce pod Lázničkami, skončil na čtvrtém místě.

Podle Ladislava Starého, předsedy novohradských ochránců přírody, je tento dub asi 500 až 700 let starý a rostl na louce ještě před založením parku. Za dlouhá léta nebyl vážněji poničen. Napomohla tomu i výhodná pozice na stěně lesa.

Novohradští navíc věří, že Stromu svatebčanů neublíží ani lidé. Místní pověst totiž vypráví o tom, že údolí  ochraňují skřítci. „Kdysi tu prý žil panský správce a když chtěl pokácet  stromy kolem své cesty, země se otřásla a jeho stavení se sesypalo," dodal Starý.