Od zítřka mohou řidiči jedoucí po hlavním tahu ve směru od Týna nad Vltavou a Hluboké do Budějovic a zpět na část této silnice zapomenout. Na dlouhé čtyři měsíce totiž bude přerušen provoz na mostě, který vede přes železnici u Bavorovic.

„Jedná se o úplnou uzavírku silnice II/105, důvodem je oprava mostu, která potrvá do 30. září," potvrdila mluvčí českobudějovického magistrátu Jitka Welzlová. V době rekonstrukce však bude úsek i nadále průjezdný pro autobusy, vozidla záchranného systému a vozidla stavby.

Někteří obyvatelé z Vltavotýnska a Hlubocka tak možná po tuto dobu přesednou z auta do vozů hromadné dopravy, aby se vyhnuli cestě po objízdných trasách. Ty jsou naplánovány hned čtyři, a to podle váhy automobilů. Objízdná trasa pro ty do tří a půl tuny povede z Českých Budějovic směrem na Dasný, Bezdrev a zpět na silnici II/105 a dále na Hlubokou. 

Pevné nervy budou muset prokázat v následujících čtyřech měsících nejen řidiči, ale i obyvatelé celé řady jihočeských obcí. Oprava mostu přes železnici nedaleko Bavorovic uzavře až do konce září pro dopravu hlavní tah na Hlubokou a Týn nad Vltavou. S výjimkou autobusů, sanitek, hasičů a policistů budou muset všichni jezdit objížďkami. Především těžké náklaďáky si notně zajedou a navíc zvýší již tak hustý provoz na silnicich na Písek a Veselí nad Lužnicí.

Naopak pro řidiče osobních aut se nabízí relativně krátké objížďky přes okolní obce. Obyvatelé Hluboké ale vědí ještě o jedné trase, kudy si plánují zkracovat cestu. „Stačí u Bavorovic ve směru z Hluboké ještě asi půl kilometru před nájezdem na most odbočit doprava směrem k velké rozvodně elektřiny. Vede tam panelová a pak asfaltová cesta, po které se dostanete až před Dasný, tady vyjedete na silnici od Písku a pokračujete pohodlně do Budějovic. Je to nejkratší objížďka," popsal jeden z obyvatel Hluboké Martin Dolejší.

Redaktor Deníku včera celou zkratku s autem prověřil. Silnice je v místě zpevněná a celkem kvalitní, a to včetně panelové části. Na druhou stranu je zde nutné dbát zvýšené opatrnosti, protože se jedná o velmi úzkou vozovku, která se hodí spíše jen pro osobní automobily, v žádném případě ne pro nákladní vozidla.

Vůbec nejhorší to v tomto ohledu může být na výjezdu před Dasným, kde je velmi hustý provoz ve směru na České Budějovice, či v opačném na Písek respektive Prachatice.
Nicméně vyznačené objížďky kolem Bezdreva a dále přes Dasný, či přes Hrdějovice neznamenají tak výrazné prodloužení cesty. Hlubočtí, kteří se potřebují dostat do Kněžských Dvorů, či Nemanic i za normálních okolností často volí cestu přes Hrdějovice, aby se vyhnuli ucpané Plzeňské či Strakonické, takže cesta kolem rozvodny bude výhodná jen pro některé.

Pro obyvatele Týna je pak další možností směřovat například na Dříteň a Dívčice a dále přes Češnovice do Budějovic, odkláněna tudy bude také těžká doprava.

Objízdné trasy:

Na čtyři měsíce bude uzavřen důležitý silniční tah u Bavorovic. Autobusy tudy projedou. Pro vozidla budou podle jejich váhy celkem čtyři objízdné trasy.