Podle ředitele školy Jaroslava Schmieda je třeba postupovat s maximální opatrností, hlavně po varovném příkladu májských škol. „Nechtěli jsme udělat stejnou chybu jako udělali na Máji. Postupujeme podle všech bezpečnostních předpisů," řekl Jaroslav Schmied s tím, že odstraňování boletických panelů potrvá přibližně deset dnů a provádí ho specializovaná firma.

Přestože rekonstrukce školy trvá již druhý rok, žáci si nestěžují na žádné problémy nebo omezení. „Oprava nás neomezovala skoro vůbec, jenom jsme nemohli jít do tělocvičny a na holčičí záchody u tělocvičen," vysvětlila Pavlína Jelenová ze 7.A s tím, že o přítomnosti azbestu v plášti školy ona ani její spolužáci nevěděli. „Ted' už je na to asi pozdě, ale mohli nám dát vědět, protože jsme se ptali jedné učitelky, co tam je a ona nám neodpověděla," doplnila Pavlína Jelenová s tím, že se do nové školy už dokonce i těší. „O prázdninách se teď trochu nudím," usmála se.

Sanace potrvá zhruba deset dní. Rekonstrukce základky skončí po dvou letech

Samotná sanace boletických panelů odpovídá svou náročností nebezpečí, které při uvolnění azbestových vláken hrozí. „Po uzavření a vyhlášení kontrolovaného pásma se po provedení kontroly podtlaku v místě demontáže provede enkapsulace, neboli zapouzdření materiálu nástřikem," popsal před časem proces garant pro sanační práce s azbestem Michal Hampejs ze společnosti SITA CZ a.s., která prováděla sanaci májských škol. Poté se pomocí lehkého ručního nářadí demontují panely. Ty se opět nastříkají a ukládají do pytlů, ve kterých jsou odvezeny přes dekontaminační komoru. „Po odstranění všech materiálů 
s obsahem azbestu je celý vnitřní prostor kontrolovaného pásma vysán výkonnými vysavači. Prostor je napojen na systém filtrace vzduchu," dodal Hampejs.

Po ukončení prací je naposledy testována přítomnost azbestových vláken. V případě negativního výsledku se uvolní kontrolované pásmo.