Pouhou stokorunu ročně zaplatí i v nadcházejícím roce obyvatelé Hluboké nad Vltavou za svoz odpadu. Ještě nedávno tu tento poplatek činil pětistovku na osobu, podobné částky obvykle platí i obyvatelé jiných měst a obcí.

Na Hluboké se ale rozhodli vytěžit z kontroverzní existence kasina výhodu pro obyvatele. „Už před volbami jsme si řekli, že pokud se tady povolí kasino, sníží se cena za odpad," vysvětluje hlubocký starosta Tomáš Jirsa. Na prvním pracovním jednání nového zastupitelstva pak navrhl, aby i v roce 2015 činil poplatek za odpad 100 korun. Zastupitelé jej podpořili.

Právě příjmy, které radnici díky existenci podniku s hazardními hrami plynou, umožňují pokrýt většinu nákladů na svoz a likvidaci obsahu popelnic a na samotné obyvatele připadá už spíše symbolický poplatek.

Například v Českých Budějovicích provoz heren zakazuje vyhláška, dokud ji ale zastupitelé neschválili, povinné odvody od provozovatelů automatů používala radnice na financování volnočasových aktivit občanů, podporu mládežnických sportovních klubů, kultury a sociálních programů.

Hlouběji do peněženek ale budou muset sáhnout kvůli obvyklým poplatkům v některých dalších městech. O haléře ale i desetikoruny stoupají například ceny vody či tepla.

Ve většině měst podraží v příštím roce voda

O pouhé koruny narostou v příštím roce účty běžných domácností ve městech na Českobudějovicku. Cifry na složenkách za odpad či poplatky ze psů zůstávají na stejné úrovni jako doposud, mírně podraží voda, ale jen v některých lokalitách.

O korunu a dvacet haléřů za kubík vzroste cena vody například v Týně nad Vltavou. „I přes lehké navýšení cen patříme stále k městům s podprůměrnou cenou vody. Je to například díky odběru levnější bukovské vody," vysvětluje vltavotýnský starosta Milan Šnorek.

Jedinou změnu budou mít obvyklé platby pro Rudolfovské. Z poplatků se zvedá pouze vodné a stočné, a sice o 1,9 koruny na kubík. „Je to kvůli zdražení vody od Jihočeského vodárenského svazu," vysvětlil zvýšení ceny vody rudolfovský starosta Vít Kavalír.

Jak dále potvrdil, poplatky za psy nebo za svoz komunálního odpadu zůstanou příští rok stejné jako letos. Za popelnice platí Rudolfovští podle četnosti svozu.

Také většina poplatků, které pravidelně platí Lišovští, zůstane v roce 2015 stejná jako v minulém roce. Jedinou změnou je mírné navýšení poplatku za vodu. Nově tak bude pohyblivá složka vodného činit 32,68 Kč za metr kubický bez DPH. Zdražilo se tedy o 1,29 Kč bez DPH. Pohyblivá složka stočného se příští rok v Lišově zvýší o 83 haléřů bez DPH na 22,40 Kč bez DPH.

„Nově peníze vybrané na poplatcích za vodu půjdou do speciálního fondu. Z něj se bude financovat právě obnova vodovodní a kanalizační sítě," doplnil starosta Lišova Jiří Švec a dodal, že ostatní poplatky v Lišově zůstanou na stejné výši jako letos.

Přílišné změny v poplatcích nečekají v příštím roce ani zlivské občany. Změnu tam dozná jen cena stočného. „Cena vodného je stejná jako v loňském roce, a to 40,45 koruny s DPH. U stočného dojde k navýšení o 45 haléřů za kubík," uvedl Jiří Štabrňák, starosta Zlivi s tím, že tu tak zdejší obyvatelé budou platit za stočné 25,32 koruny s DPH.

Také v Trhových Svinech se nemění cena za odpad, za psy ani za teplo z městské kotelny. Dražší bude ale i v Trhových Svinech voda. Nově bude vodné 36,93 koruny s DPH a stočné 25,42 koruny včetně DPH. Rozdíl oproti minulým cenám ale nečiní ani korunu.

V Českých Budějovicích se poplatky od 1. ledna nemění. Možné nové ceny vodného a stočného se ale budou projednávat až příští rok, protože současné ceny platí do konce března 2015.

Podobná je situace i v Nových Hradech. „Takřka všechny poplatky zůstávají pro příští rok beze změny. Měnit se ale může vodné a stočné, jeho výši budeme projednávat na únorovém zasedání zastupitelstva. Zatím nejsem schopen říct, jak se kalkulace promítnou do konečné ceny, ale pravděpodobně se změní poměr mezi pevnou částkou a tou, kterou platí lidé za skutečně odebranou vodu. Na tom vydělají chalupáři, naopak pro místní to bude znamenat zdražení," nastiňuje pravděpodobnou změnu novohradský starosta Vladimír Hokr.

Zcela beze změn zůstávají poplatky pro obyvatele Borovan. Zachovat ceny vodného a stočného i platby za svoz odpadu na dosavadní úrovni se rozhodli zastupitelé minulý týden. „V současné době plánujeme, že by všechny poplatky zůstaly na stejné úrovni, jako byly v roce 2014," potvrdil starosta Borovan Petr Jenkner.

Platí to i pro domácnosti napojené na městské centrální vytápění. „Tepelné hospodářství přechází na outsourcingovou společnost, předběžná kalkulace cen tepla vychází na přibližně stejné peníze jako letos. Samozřejmě záleží na počasí, jaký bude skutečný odběr tepla," dodává starosta

Příznivý rok čeká peněženky obyvatel Hluboké. Tam dokonce zaplatí sníženou taxu za svoz odpadu, pouhou stokorunu na osobu. Zdejší občany nečekají žádné jiné změny v poplatcích. Vodné i stočné se pohybuje na stejné částce jako v loňském roce, poplatky ze psů rovněž zůstávají na částce 100 korun za psa.