Přes mimořádně dramatický propad na příjmové straně rozpočtu město nebude škrtat plánované výdaje v kultuře, sportu, cestovním ruchu, sociálních službách a školách.

„Úspory v této oblasti by se nám mohly do budoucna vymstít. Jde vesměs o rezorty, které si vlastními silami nemohou pomoci a pokud je nyní necháme ve štychu, můžeme nenávratně přijít o řadu důležitých aktivit, které dělají Hlubokou tím, čím je,“ konstatoval starosta Hluboké nad Vltavou a senátor Tomáš Jirsa. Hlubocká radnice se podle něho bude snažit naopak pomoci místním podnikatelům v restartu jejich podnikání a současně nejen udržet, ale pokud možno dále zlepšit služby pro obyvatele města.

K realizaci podpůrných opatření pro podnikatele a dofinancování příjmových ztrát využije město Hluboká rozpočtovou rezervu, která je každoročně součástí nově sestavovaného městského rozpočtu. „V rámci udržení stávajících služeb počítáme například s úpravami nájmů v případech, kdy došlo k propadu příjmů podnikatelů v důsledku uzavření či omezení činnosti jejich provozů,“ uvedl místostarosta Hluboké nad Vltavou Pavel Dlouhý a poznamenal, že město také hodlá zachovat plnou podporu stávajících kulturních a sportovních akcí, včetně zajímavých akcí mimosezónních.

V rámci podpory cestovního ruchu město letos zruší pro všechny návštěvníky ubytovací poplatek a podpoří zajištění slev vstupného na určené turistické cíle pro návštěvníky, kteří se na Hluboké ubytují alespoň na dvě noci doplnit předseda komise cestovního ruchu Jindřich Soukal. Omezeny nebudou ani investice přinášející zkvalitnění služeb občanům a návštěvníkům města. Radnice poskytne také bezplatné poradenství v oblasti státních podpor pro firmy a živnostníky.

Výlov rybníka, Ilustrační foto.
Cizina nebere, jihočeští rybáři mají před Velikonoci starosti

„Na prvním místě je samozřejmě zdraví našich občanů a návštěvníků. Počítáme proto se zajištění pravidelné a systematické dezinfekce exponovaných veřejných míst i v době, kdy dojde k uvolnění stávajících, velmi tvrdých, ale evidentně účinných, epidemiologických opatření,“ zdůraznil Dlouhý.

Radní David Šťastný v této souvislosti připomněl, že cestovní ruch je nejen pro Hlubokou, ale pro celé jižní Čechy jedním z klíčových ekonomických odvětví. „Ve spolupráci s Jihočeskou centrálou cestovního ruchu a Destinační společností Českobudějovicko-Hlubocko připravujeme strategii restartu turismu v regionu s výhradně domácí klientelou. Na místě je určitě poděkování vedení a zaměstnanců Jihočeského kraje, členům krajského krizového štábu a pracovníkům, respektive spíše pracovnicím, krajské hygienické stanice, díky jejichž práci jsou jižní Čechy regionem s nejnižším relativním výskytem nákazy COVID-19 nejen v ČR, ale pravděpodobně i ve střední Evropě,“ připomněl Šťastný.

Předzahrádka u restaurace. Ilustrační foto.
Budějovice upravily varovná hlášení a odloží platby za předzahrádky

To je, jak dodal, spolu s obrovským turistickým potenciálem jižních Čech, ideální startovací pozicí. Kraj si i nadále udržuje pověst skvělého a bezpečného regionu pro návštěvníky. „Musíme jen doufat, že podporu získá cestovní ruch i na úrovni dalších měst, kraje a především pak příslušných ministerstev,“ doplnil Šťastný.

Pro potřeby svých občanů město zřídilo krizový web na adrese: covid.hluboka.cz a telefonickou informační linku 601 506 069, kde je možné požádat o jakoukoli pomoc včetně získání podrobností k nově zavedeným opatřením.