V těchto dnech dodalo vinařství Josefa Valihracha z Krumvíře prvních dvě stě lahví Hlubockého zámeckého vína.

„Od začátku nám šlo o marketingový produkt, aby si turisté mohli odvézt láhev dobrého vína, nebo město mělo reprezentativní dárky,“ vysvětlil starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Na otázku, z kolika procent víno tvoří hrozny z hlubocké vinice, odpovídá starosta vtipem.

„To je jako s paštikou ze slavičích jater, kterou nabízí Kohn. Přijdou za ním a ptají se: Kohn, nenastavuješ tu paštiku něčím? Inu, přidávám tam hovězí jedna ku jedné, odpovídá Kohn. Jedna kráva, jeden slavík,“ vtipkuje Jirsa a dodává, že několik bobulek z místní vinice ve víně je, zbytek pochází z moravských oblastí.

„Nevím, kolik se tady toho vypěstuje, ale já jsem patriot, proč by Hluboká nemohla mít vlastní víno?“ soudí místní obyvatel Marek Dvořák.
Hlubocké vinici se daří dobře a údajně slibuje pěknou úrodu. „Zanedlouho se bude stříhat,“ řekl Deníku Lubor Dušek ze zámeckého zahradnictví, které se o vinici stará.

„Loňská úroda by nebyla špatná, kdyby ji nevyzobali ptáci. Letos tam asi budeme muset instalovat sítě,“ dodává Dušek.

Na zámecké vinici se pěstuje odolná odrůda Regent, kterou dodal vinař Horst Koydl z partnerského města Neustadt an der Aisch v Německu.
Hlubocké víno bude k dostání v turistickém informačním středisku, které zahajuje svůj provoz v průběhu měsíce března.

 

Pět druhů hlubockého vína:

1. Bílé víno Irsai Oliver 2005

2. Exkluzivní bílé víno Neuburské 2003, výběr z hroznů

3. Červené víno Modrý Portugal 2002

4. Exkluzivní červené víno Svatovavřinecké 2004, pozdní sběr

5. „Knížecí víno“ – Zweigeltrebe 2003, pozdní sběr