Škola byla založena v bývalém hněvkovickém dvoře, aby vychovávala nové odborníky pro zemědělství. Dnes má jedenáct učebních oborů a dva nástavbové studijní obory, od opraváře zemědělských strojů, kováře a truhláře, přes zahradníka až po prodavače a cukráře.

Areál se rozkládá na sedmi hektarech, je zde školní pavilon, dílny, jídelna, hřiště i dva domovy pro ubytování studentů.

V pátek se uskuteční veřejná oslava. Areál bude otevřený od 10 do 17 hodin. „Návštěvníci si budou moci prohlédnout školu, je připraven kulturní program a v budově bývalého zámečku otevřeme pohádkovou expozici. Ta pak bude denně přístupná turistům," uvedl ředitel Jiří Plaňanský.

Proč jste si vybrali školu v Hněvkovicích?

Tomáš Jelínek, 18 let
Chtěl jsem dělat řemeslo, které mi sedí a věnuji se mu už odmalička. Proto jsem si tu vybral obor opravář zemědělských strojů. Jsem moc spokojený s tím, jak se tu učí. Teď končím třetí ročník a budu si dodělávat maturitu na škole v Písku.

Nikola Kočková, 21 let
Hledala jsem nástavbu pro obor kuchař-číšník, který jsem absolvovala v Budějovicích, a tady je mi zalíbilo. Je to tu výborné, super parta lidí, jsem moc spokojená. Chci se ještě v Hněvkovicích vyučit na prodavačku, abych pak měla víc šancí při hledání práce.

Denisa Mrkvičková, 19 let
Školu jsem si vybrala, protože bydlím v Týně a tak to mám blízko. Učím se tu na zahradnici a líbí se mi to moc. Pracujeme hodně venku v přírodě.