Hokejoví mistři světa se činí, seč mohou. Brankář Tomáš Vokoun vyměnil lapačku za sekyru a seká kusy napěchovaného žateckého chmele, útočník Jiří Novotný se zase srdnatě ohání lopatou. Pro dnešek totiž vyměnili posilovnu za práci ve skladu chmele a na varně Budějovického Budvaru v Českých Budějovicích.

Začátkem podzimu se na trhu objeví speciální budějovický ležák Zlaté pivo, který minulý týden ve středupomáhala vyrábět čtveřice hokejových mistrů světa. A je jisté, že za jeho hořkost budou moci zlatí hoši Tomáš Vokoun, Tomáš Rolinek, Jiří Novotný a Petr Gřegořek.

Se sekyrou v ruce
„Rozhodli jsme se vyrobit speciální šarži piva, aby nadcházející extraligu hokejových mistrů světa doprovázelo Zlaté pivo,“ říká ředitel Budvaru Jiří Boček. „Zlatou várku okořeníte vy, protože do ní naporcujete a přidáte chmel,“ obrací se na čtveřici hokejistů, kteří zanedlouhu místo národních dresů na sebe navléknou bílé pláště pracovníků Budvaru.

„Stejně jako vy se na ledě rvete o tituly a poháry, my v pivovaru se rveme o tenhle náš zlatý produkt,“ pokračuje, zatímco hokejisté dostávají k přípitku třetinky ležáku.

Čtveřice hokejistů, obklíčena novináři a odborníky zdejšího pivovaru, pak zamíří do skladu chmele.
„Pivo, které dneska doslova okořeníte, bude vyrobeno za sto dní,“ prozrazuje sládek Adam Brož lidem, kteří znají výsledek svého snažení většinou už po šedesáti minutách.

V místnosti s klenbami to pronikavě voní chmelem.

„Na jednu dávku je potřeba 99 kilogramů chmele. Vy teď připravíte dvanáct pytlů po 16,5 kilogramu,“ říká výrobní technolog Budvaru Aleš Dvořák. Bere sekyru a ukazuje hokejistům, jak se odsekávají kusy z balíku slisovaného chmele. „Je třeba dodržet váhu, receptura je odzkoušená desetiletími,“ tvrdí sládek Adam Brož. „V tomhle zase my ovládáme své mistrovství,“ volí příměr k přítomnosti zlatých medailistů.

U jednoho balíku stojí Tomáš Vokoun s kapitánem zlatého týmu Tomášem Rolinkem. Zatímco brankář Vokoun se ohání sekyrou, kapitán pěchuje chmel do pytlů a šup s nimi na váhu.

Zítra opět na šichtu
Když naváží kýžených 16,5 kilogramu, uchopí jej a přenesou na vozík. Vedle nich tu samou práci s úsměvem vykonávají i Jihočeši Jiří Novotný s Petrem Gřegořkem.

„Je tu uskladněno 200 tun, takže do příštího mistrovství vám to vydrží,“ povzbuzuje je Aleš Dvořák.
„Jde jim to dobře. Grif získali velmi rychle a dbají na přesnost. Je vidět, že jsou sehraní z týmu,“ chválí nové pracovníky Adam Brož.

Za dvacet minut jsou pytle s naporcovaným chmelem připraveny u výtahu. „Je to pohoda,“ směje se Jiří Novotný. „Zítra začíná šichta od osmi?“ ptá se zdejších zaměstnanců. „Dva dni budete mít ranní, dva dni odpolední a dva dni noční,“ reaguje Aleš Dvořák.

Teď výtahem nahoru s plnými vozíky do varny. „Do každé mladinové pánve rozlámete dva pytle chmele,“ nabádá pivovarnické učně Adam Brož.
A obě sehrané dvojice se zase snaží. Třicet kilo chmele se prohání v pánvích se sladinou a hokejistům krátká šichta končí.
„Bavilo nás to,“ směje se Tomáš Vokoun. „Prostředí pivovaru znám, vždyť můj dědeček dělal v Karlových Varech ve stáčírně a chodil jsem tam za ním. Od mládí mám k pivu kladný vztah, a když se dosud nezměnil, už se zase nezmění,“ dodává.

Návštěva Budvaru byla zážitkem i pro kapitána Tomáše Rolinka. „Líbí se mi tady. Už jsem před lety byl v pivovaru ve Svijanech, ale tenhle je mnohem větší a zajímavější,“ libuje si kapitán zlatého týmu u třetinky ležáku v ležáckém sklepě.

„To bude doma syn koukat, až mu řeknu, komu jsem dneska točila pivo,“ raduje se Věra Švíková ze Zlivi, která v Budvaru pracuje celý život. „To víte, že jsme našim fandili. Když jsme dali gól, jásalo celé sídliště. Jsem moc ráda, že titul vyhráli kluci, kteří nejsou moc známí. Už se těším, až se půjdu podívat na dvůr na pohár,“ libuje si žena v teplé vestě a v rukavicích. V ležáckých sklepech je totiž stálá teplota těsně nad nulou.
Je krátce po půl druhé a na dvoře pivovaru se tlačí desítky natěšených pracovníků Budvaru. Někteří mají na sobě český národní dres a fotí se jak s pohárem mistrů světa, tak s hokejisty.

Za rok repete
„Budu mít fotku s Tomášem Vokounem,“ raduje se Blanka Nedorostová z Českých Budějovic, která v Budvaru pracuje již čtvrt století.

„Jsem rád, že jsem konečně viděl, jak se pivo dělá,“ libuje si hokejista Jiří Novotný. „Byl to perfektní zážitek. Jasně, že až příští rok opět vyhrajeme titul, tak sem zase přijdeme udělat Zlaté pivo. Teď se bude vyrábět každý rok,“ slibuje Jiří Novotný a míří k návštěvnickému centru, kde už čeká zástup dychtivých sběratelů autogramů.

A kde Zlaté pivo ochutnáte? „Vyrábíme ho pro fanoušky hokeje a na každého se dostane,“ říká mluvčí Budvaru Petr Samec. „Bude lahvové po osmi kusech v kartonech, na kterých zvýrazníme hokejové motivy,“ tvrdí Petr Samec a dodává, že nejdřív se na trhu objeví po sto dnech.