„Město a kraj poskytují 
z veřejných prostředků dotace na činnost sdružení. Peníze jsou určeny dětem a mládeži na hokej a je naprosto nezbytné, aby činnost sdružení byla transparentní," zdůvodňuje trestní oznámení Tomáš Bouzek. Dva údajní členové sdružení totiž nyní měli písemně potvrdit, že o členství nic neví. To by mohlo znamenat, že se někdo dopustil trestného činu.

Občanské sdružení nyní vede budějovický právník Petr Smejkal. Ten v reakci na  podání trestního oznámení konstatoval, že ve sporném období rozhodovala  o přijímání nových členů stará správní rada, kde neseděl. Pochyby 
o transparentnosti dění 
v HC ČB ale odmítá.

„Tady se vytváří legenda o tom, že došlo k násilnému převzetí sdružení HC ČB z jedněch rukou do druhých. Ale tak to není. Nová správní rada se volila proto, že předchozí členové chtěli až na výjimky skončit," říká Petr Smejkal.

Nesouhlasí s pochybami kolem valné hromady v roce 2010 a také s náznaky, že by nemělo být v pořádku hospodaření sdružení. „Já jsem kandidoval proto, že mám v mládeži synovce. Věděl jsem, že bude třeba, aby někdo dělal zadarmo právní věci ve sdružení," dodává Petr Smejkal s tím, že funkci ve sdružení vykonává zadarmo a nic nebere ani 
za právnickou činnost v jeho prospěch.

O problému s údajnými členy – nečleny se Petr Smejkal dozvěděl od budějovického zastupitele Stanislava Rataje, který se stal před nedávnem členem správní rady sdružení a měl provést revizi členské základny. „Jestli byli členové, nebo ne, to nemohu posoudit. Já jsem o jejich přijetí nerozhodoval, to dělala stará správní rada," říká Petr Smejkal.

Muž, který v současnosti vede HC ČB se však diví tomu, že by mělo být nějak ovlivňováno v neprospěch mládeže hospodaření sdružení. „Myslím si, že hospodaření nesouvisí s volbami na valné hromadě. Nevím, co se tím chce říci," konstatoval pro Deník Petr Smejkal s tím, že považuje za nesmyslné, aby peníze ve sdružení nebyly použity ve prospěch mládeže.

Poukázal přitom na nedávnou kontrolu ze strany města, která měla podle představitelů sdružení i podle zastupitelky Petry Šebestíkové proběhnout bez problémů.

Hlasování na valné hromadě v roce 2010 už navíc jednou řešil i soud a rozhodnutí valné hromady potvrdil. Ten se ale nezabýval platností plných mocí, nýbrž jen přípustností plných mocí jako způsobu hlasování. „Nikoho nenapadlo, že by tam mohl být problém platnosti plných mocí," říká budějovický zastupitel Tomáš Bouzek, který se podílel na podání trestního oznámení na zmíněnou valnou hromadu.

Podle něj existuje podezření, že některé členské přihlášky a plné moci k zastoupení na valné hromadě nepodepsaly osoby na nich uvedené. Podezření je podloženo písemným prohlášením těchto údajných členů. Tyto osoby podle budějovického zastupitele neví o tom, že jsou členy sdružení a neví, že podepsaly plné moci k hlasování na valné hromadě. „Je věcí orgánů činných v trestním řízení, aby to prověřily," říká Tomáš Bouzek

Dva údajní členové sdružení totiž měli písemně potvrdit, že o svém členství nic neví. To by mohlo znamenat, že se někdo dopustil trestného činu. A podle nedávno zvoleného nového člena správní rady Stanislava Rataje jsou důvodné pochyby i u dalších údajných členů o možné manipulaci s jejich přihláškami a plnými mocemi.

Tomáš Bouzek přitom poukazuje na skutečnost, že správní rada občanského sdružení přijala krátce před kritizovanou valnou hromadou kolem 200 nových členů. Následné valné hromady se účastnilo pouze 61 členů osobně a 174 členů bylo zastoupeno na základě plných mocí.

„Podle informací, které mám k dispozici, je řada příspěvků placena najednou," pozastavuje se také nad děním v HC ČB Tomáš Bouzek a dodává, že z jeho pohledu je nyní nutné odstranit jakékoliv pochyby kolem členské základny ve sdružení, protože získává veřejné prostředky.