Nabídku tohoto znění dostali v minulých dnech českobudějovičtí zastupitelé od předsedy pražského spolku SK Hamr Jakuba Strnada. Týká se sportovního centra Pouzar nedaleko sídliště Máj, které legendární hokejista Jaroslav Pouzar nabídl městu k odkoupení.

Mají zkušenostiSK Hamr provozuje více než 16 let dva veřejné sportovní areály v Praze. Městu České Budějovice nabídlo, že by se s ním rozdělilo o náklady na odkoupení Hokejového centra Pouzar a zajistilo by ziskový provoz sportoviště.

Zastupitelé tento měsíc odsouhlasili záměr odkoupení hokejové haly i se zázemím.

Za sportoviště by město zaplatilo přibližně 71 milionů korun. Částka zahrnuje i nesplacené závazky současného majitele sportcentra vůči zhotovitelům stavby a dosud nesplacený úvěr u banky. Město si mimo jiné vytklo podmínku, že firmám, které centrum postavily, by splatilo jen polovinu pohledávek.

Podle Jakuba Strnada se Hokejové centrum Pouzar jeví jako dobrý základ pro funkční sportovní areál. „Rozhodně bychom nechtěli rušit současné aktivity centra. Případné změny by se týkaly spíše rozšíření areálu o další sportoviště, dětské hřiště a podobně," uvedl předseda SK Hamr pro Deník.

Náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO 2011) se s nabídkou seznámil, ale hodnotit ji zatím nechce. „Je těžké rozvíjet teď jednání tímto směrem, když ani nevíme, jestli budou věřitelé ochotni přistoupit na naše podmínky," řekl Petr Holický.

Snaha ušetřit za halu se může prodražit

Veřejnosti i hokejovému mládežnickému klubu Českobudějovičtí lvi dnes slouží sportovní centrum u sídliště Máj. Na provoz si vydělá, nedaří se ale řešit pohledávky věřitelů.

Legendární hokejista Jaroslav Pouzar, v jehož hlavě se zrodil nápad vytvořit sportoviště sloužící hlavně mládeži, se proto obrátil s prosbou o pomoc na město. Zastupitelé schválili záměr hokejové centrum odkoupit. Když se o tom dozvěděli představitelé pražského SK Hamr, přispěchali s nabídkou zaplatit polovinu kupní ceny a na oplátku inkasovat polovinu zisku z provozu.

Náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO 2011) míní, že takových nabídek přijde více. Mohou mít ale háček. Občanské sdružení Jaroslava Pouzara získalo na hokejovou halu dotaci od ministerstva školství. A hrozí, že pokud by nebylo kupujícím samo město, bude nutné dotaci v řádu desítek milionů korun vrátit. „Musíme to prověřit. Současné stanovisko ministerstva ale zní, že by dotaci nebylo nutné vracet, pokud se novým vlastníkem sportoviště stane veřejnoprávní instituce a zajistí provoz v souladu s původním záměrem," vysvětlil.

Vedení Hokejového centra Pouzar se k nabídce ze strany SK Hamr nechtělo vyjádřit, neboť přesně nezná její obsah.

Podle opoziční zastupitelky Elišky Richtrové (Nezávislí) je třeba o nabídce SK Hamr uvažovat. „Samozřejmě, nejprve je třeba prověřit, jak to bude s dotací od ministerstva školství," poznamenala. V principu ovšem souhlasí s variantou, aby halu provozoval ten, kdo s tím má zkušenosti. „Ať už to bude pan Pouzar, nebo SK Hamr. Když za podíly ze zisku svěříme halu odborníkům, městu a tedy i Sportovním zařízením města České Budějovice s tím odpadnou starosti a nebude muset přijímat další zaměstnance," doplnila Eliška Richtrová.

O koupi zatím nerozhodliČeskobudějovičtí zastupitelé prozatím schválili jen záměr odkoupení Hokejového centra Pouzar. Následovat budou jednání s vlastníky i věřiteli stavby, na jejichž základě zastupitelé odkup sportoviště definitivně potvrdí, nebo zamítnou.