„Výsledná zpráva bude rozhodovat o tom, zda město vyhlásí regulaci holubů," říká radní Ivo Moravec. Podle něj by pro případné omezení stavu platila přísná pravidla, protože město by muselo postupovat v souladu se zákonem na ochranu zvířat. „Nejlepší jsou preventivní opatření, nedovolit jim hnízdit," naznačuje možný budoucí postup Ivo Moravec.

Město zápas s holuby stojí každý rok značné částky. 
„V letošním roce vynaloženo na čištění fasád a okapů přibližně 250 000 korun," říká Ladislav Volf, jednatel Správy domů, která se stará o městské nemovitosti.

Všechny úkony nesouvisely jen s holuby a jinými opeřenci, ale na druhou stranu jsou drahá i opatření, která zamezují holubům sedět na římsách nebo vnikat na půdy. Sítě, které zabraňují sedání holubů ve světlících nebo na balkonech a lodžiích stojí přibližně 200 korun za metr čtvereční. Nejpoužívanější hrotové systémy stojí 150 – 300 korun za běžný metr.

Podle ředitele krajské veterinární správy Františka Kouby však nelze při případném omezování populace doporučit například trávení. Mohlo by přitom dojít k ohrožení jiných druhů zvířat, například predátorů. Doporučený je třeba odchyt do klecí.

Podle některých obyvatel města ale opeřenci k Českým Budějovicím patří. „Pro mě je holub živý tvor, proč by ho měli z města vytěsnit, není důvod, proč by tu neměl být" myslí si Jan Nepožitek, bydlící nedaleko Palackého náměstí.

Vedle holubů hnízdily i poštolky

„Holubi patří k našemu domu už sto let," dodává. Na půdě domu ve staré zástavbě je několik beden, přístupných přes vikýře. Tam opeřenci hnízdí. Bedny se dají odklopit a vyčistit. A dostaly už i nečekaného nájemníka. 
„V jednom hnízdišti už se usadili i poštolky, byla to docela rarita," upozorňuje obyvatel Pražského předměstí na to, že poštolka je dravec a spíše by měla mít tendenci na holuby zaútočit, ne se ubytovat ve „vedlejším" vchodu.

Jan Nepožitek měl strýce, který byl úspěšný holubář, možná i proto proti holubům nic nemá. Naopak s úsměvem upozorňuje na to, že fasádu mu poškodily poštolky, které negativní reakce nevzbuzují.

Holubů se Jan Nepožitek zastává. „Vidíme už nepřítele úplně všude. Naší konzumní společnosti vadí pampelišky na zahrádce, bodejť by jí nevadil holub," říká Jan Nepožitek a připojuje, že když opeřence krmí, bývá tázán, jestli se nebojí, když holubi roznášejí nemoci.

„Holub odletí, když se přiblížíte. Nedotýká se vás," upozorňuje usměvavý muž a připojuje svůj širší pohled na věc. „Pro mě je holub živý tvor, ale to by bylo spíše na filozofickou debatu. Pro mnoho lidí je pěkné město betonová plocha, kde jezdí krásná auta," dodává Jan Nepožitek s tím, že on by holuby z města nevyháněl.

Budějovická radnice ale má řadu podnětů od jiných obyvatel města, například majitelů domů, kterým holubi vadí. Opeřence proto čeká monitoring stavu. Sčítání by mělo začít ještě na podzim, ale trvat má až do jara, aby bylo dostatečně vypovídající. Početní stav holubů se v Českých Budějovicích odhaduje možná na pět tisíc jedinců. Pro srovnání v Praze se jejich počet odhaduje na 140 000.

V Českých Budějovicích patří k přirozeným nepřátelům holubů například kuny nebo draví ptáci. Na Pražském předměstí třeba hnízdí i sokol, ale pro toho není holub běžným úlovkem. Navíc zkušenosti z jiných měst nenaznačují, že by nasazení predátorů mohlo problém úplně vyřešit.

Podle Ladislava Volfa, jednatele Správy domů, která se stará o městské nemovitosti, jsou navíc na objektech evidovány škody i od jiných ptáků. „Holubi a další ptactvo, jiřičky a rackové, si vybírají taková místa na bytových domech, která jim poskytují bezpečí a ochranu před nepříznivým počasím, klid k zahnízdění. Ptáci žijící ve městě jsou schopni se podle potřeby přesouvat z objektu na objekt," dodává k opeřencům Ladislav Volf.

Pokud by město chtělo nějaká opatření podniknout, nejjednodušší je zamezit holubům vstup na půdy a podkroví a omezit tak přirozenou cestou jejich možnosti hnízdění. To už také několik let činí jak město, tak třeba správci církevních objektů. Populace holubů ale ve městě stále existuje.