Ve druhé polovině letošního roku má ale zahájit 
v Českých Budějovicích činnost mobilní Domácí hospic sv. Veroniky. Působit bude na území města a v dojezdovém okolí do 25 kilometrů. Zřizovatelem sv. Veroniky bude prachatický hospic. „Jedná se o specializovaný typ péče, jehož cílem je, aby i těžce nemocný člen rodiny mohl prožít konec života doma mezi svými," vysvětluje Robert Huneš, ředitel prachatického zařízení.

Pacienti by tak mohli zůstat doma mezi nejbližšími 
i ve svých posledních dnech. Personál domácího hospice jim bude k dispozici 24 hodin denně, 365 dní v roce. Svoji péči bude věnovat nemocným, u kterých medicína už vyčerpala všechny možnosti vedoucí k uzdravení.

Mobilní hospic nebude konkurencí pro běžné agentury domácí ošetřovatelské péče. Jeho cílovou skupinou jsou ti, kteří by bez specializované domácí hospicové péče museli závěr života strávit v nemocnici. 
K tomu, aby zůstali doma, bude napomáhat i půjčování speciálních přístrojů pacientům domů.
V Českých Budějovicích už je zároveň dlouhé roky připraven projekt kamenného hospice, který by mohl poskytnout standardní lůžkovou péči.

Mezi odborníky se sice různí názory na to, jestli je v kraji druhé lůžkové zařízení tohoto typu potřebné. Zřízení hospice má ale řadu zastánců. U projektu stojí od počátku například Hana Vacovská, ředitelka Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) České Budějovice. Vychází také
z dlouholetých zkušeností, které má ČČK při nynějším poskytování domácí ošetřovatelské péče službou Alice.

Podle Hany Vacovské by lůžkový hospic v krajském městě určitě měl své opodstatnění. „O tom nelze pochybovat," zdůrazňuje Hana Vacovská, ředitelka Úřadu Oblastního spolku Českého červeného kříže České Budějovice. „My jsme před 17 lety představili svůj projekt. Pozemek pro něj je blokovaný u Arpidy, ale výběrové řízení na zřízení hospice 
v kraji tehdy vyhrál projekt prachatický. Náš projekt připravoval architekt Vlado Milunič, autor tančícího domu v Praze, a projektoval ho za peníze, které by si řekli řadoví architekti. Projekt hospice je nádherný kopírující postavu anděla a je u nás běžně k vidění," říká Hana Vacovská. Zatím ale na jeho realizaci chybějí peníze. Práce prachatického hospice si přitom Hana Vacovská a vedení oblastního spolku ČČK velice váží. 
„V Prachaticích poskytují skvělou péči. Nedávno jsme jim s uznáním předávali 
i částku deset tisíc korun 
z Fondu humanity Českého červeného kříže," říká Hana Vacovská.