Že se led vyrábí z pitné vody, je u nás samozřejmostí, provozovatelé ale musejí mít na paměti i dobré skladování. Většina vzorků, které kontrolovali pracovníci hygieny výživy krajské hygienické stanice, byla vyráběna ve vlastním přístroji, který právě hygienické skladování umožňuje. Asi jedna třetina kontrolovaných restaurací vyráběla led v mrazáku, tedy podobně jako v domácnostech. V tomto případě platí, že společně s ledem nesmí být v daném mrazáku nic jiného než led.
Pozor na dovolenou
V exotických zemích, kam jezdíme na dovolenou, ale číhá právě kvůli vodě nebezpečí. „U nás kontroly ledu dopadly na výbornou, problém ale nastává právě, pokud naši turisté cestují do zahraničí, do států s poněkud odlišnými hygienickými postoji, zvyklostmi i možnostmi. Tam je skutečně třeba si dávat velký pozor, protože ne všude je dostatek nezávadné pitné vody v tom případě může být led vyráběn z nekvalitní vody, která může být kontaminovaná,“ uvedl František Kotrba z krajské hygienické stanice.
Právě z dovolené si kromě fotek a příjemných zážitků můžeme přivést nejrůznější onemocnění. Tím nejčastějším problémem je u nás úplavice a infekční žloutenka typu A, nebo v horším případě cholera, břišní tyfus a celá řada dalších nepříjemných průjmových onemocnění.
Své o tom může vyprávět Václav Mařík z obce nedaleko Českých Budějovic. „Na dovolené v Egyptě onemocněla skoro čtvrtina zájezdu, protože si kupovali kdovíjak umyté ovoce a nápoje na místních trzích. Nám se to naštěstí vyhnulo, protože jsme si dávali jídlo a pití jen v hotelu, a i tam jsme byli opatrní, a ovoce jsme jedli jen které jsme si mohli oloupat, nebo které jsme znali. “
Lucie Jakschová