„Teď je nejhorší počasí, jaké může pro houby být. Točí se zde totiž východní vítr a k tomu je ještě sucho. Pokud by ale začal proudit západní, nebo úplně nejlepší je jižní pevninský vzduch, a k tomu by začalo pršet, situace by se zlepšila,“ řekl houbař Rudolf Mašek.

Pokud se jedlé houby přece jen někde objeví, jsou většinou nevhodné k pozdější konzumaci. „Ve středu jsem byl v lese v Nových Hradech a našel jsem nějaké lišky, ale holuběnky a hřiby byly všechny červavé,“ potvrdil Rudolf Mašek.

Se sběrem souvisí také určité riziko, a to záměna některých jedlých hub za jedovaté. Všeobecně by si tedy houbaři měli dát pozor na bílé houby, konkrétně pak na Mochumůrku zelenou. U malých plodnic houbaři nemusejí poznat, zdali se nejedná právě o nebezpečnou houbu. Častou chybou, kterou houbaři dělají, je, že nasbírají všelijaké houby, které najdou, odvezou je domů, až tam je přebírají a pak většinu z nich vyhodí do popelnice.

Zbytečně tak vynášejí houby z lesa, které, ač nejsou jedlé, jsou užitečné.

Lucie Jakschová