„Největší nebezpečí je zažehnáno. Jsme rádi, že nám  kraj vyšel vstříc," oddechl si ředitel společnosti Ladislav Ondřich.

Problémy způsobilo letišti rozhodnutí budějovických zastupitelů, kteří neschválili smlouvu o partnerství. Na jejím základě každoročně město stejně jako  kraj posílá na provoz 16 milionů.

Podle účastníků jednání by to tak mělo být i nadále. „Nyní vyčkáváme na stanovisko města, které ústy pana primátora Juraje Thomy přislíbilo, že se smlouvou bude opakovaně zaobírat," zdůraznil jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Zdvižený prst ukázali podle člena dozorčí rady Jihočeského letiště a zástupce hnutí Občané pro Budějovice Viléma Čekajle budějovičtí zastupitelé, když v prosinci odmítli společnosti poslat šestnáctimilionový příspěvek na provoz. „Problém byl v nedostatečné informovanosti.

Přes změny v koncepci rozvoje  letiště neměli odpovídající vizi provozních aktivit, chtěli se ujistit, že jen neprodlužují dobu, kdy je potřeba financovat provoz bez návratnosti," vysvětluje postoj těch zastupitelů, kteří dotaci odmítli.

Potřebná částka ale stále 
v rozpočtu města existuje a je 
i vysoce pravděpodobné, že na únorovém zasedání ji zastupitelé pro potřeby letiště uvolní. Potvrdili to členové dozorčí rady za město. „Mám příslib od náměstkyně primátora Ivany Popelové, že příspěvek bude schválen," naznačil ředitel Ladislav Ondřich. Do té doby by si všichni měli vyříkat nejasnosti, v plánu jsou kvůli tomu pracovní jednání.

Letiště vlastní rovným dílem kraj a město. Oba subjekty by měly posílat na provoz společnosti  1,3 milionu měsíčně. Současnou kritickou situaci vyřešil kraj tak, že  zaplatil najednou tři splátky, s městem by se měl vyrovnat v dalších měsících. Kromě provozních nákladů kraj plánuje letos i výrazné investice do rozvoje letiště. Budovat by se měl navigační systém a heliport, pokračovat má i hledání strategického partnera.