„Nyní před desátou večerní jsme obdrželi výsledky dnešních vyšetření a jsou všechny negativní. Znamená to, že k dnešní večeru registrujeme v našem kraji stále jedenáct případů onemocnění. Významně dnes vzrostl počet karantén, nařízených praktickými lékaři,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS JčK) doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, PhD.

Ilustrační foto
Řekněte jména! Na facebooku kvůli koronaviru probíhají „hony na čarodějnice“

V nařízené karanténě bylo k pondělní 14. hodině na jihu Čech 754 lidí. „Počet těch, kteří byli praktickými lékaři pro dospělé nebo pro děti a dorost posláni do karantény, se oproti neděli zvýšil o 306 případů. Vesměs jde o navrátilce z rizikových oblastí s vysokým nebezpečím nákazy, či osoby s rizikovými kontakty,“ poznamenala hlavní epidemioložka KHS JčK MUDr. Jitka Luňáčková. O zmíněných 306 nově nařízených karanténách rozhodli v 280 případech praktičtí lékaři pro dospělé a v 26 pediatři.

V souvislosti s preventivními opatřeními zavedenými kvůli nebezpečí šíření koronaviru na území České republiky hygienici žádají obyvatele, aby krizové telefonní linky využívali pouze pro nezbytné zdravotní informace a jako zdroj odpovědí na dotazy obecného charakteru použili například emailovou adresu koronavirus@khscb.cz nebo web www.koronavirus.mzcr.cz.