„Ve všech sledovaných zařízeních byl led vyráběn jen z pitné vody. V devětapadesáti případech byl led připravován ve výrobníku, čímž byla garantována nejen správná výroba, ale i skladování. Sedmadvacet zařízení používalo k výrobě ledu mrazáky a pouze ve dvou případech zjistili naši pracovníci nedostatky v uskladnění, za něž uložili provozovatelům zařízení blokové pokuty,“ vypočítal výsledky kontrol mluvčí Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje (KHS) František Kotrba.


Nedostatky se týkaly toho, že led byl uskladněn společně s dalšími potravinami, které mohly led kontaminovat, a konzumenti se mohli nakazit například průjmovými onemocněními nebo také žloutenkou typu A. Některá stravovací zařízení proto nakupují led balený.


„Zdravotní nezávadnost ledu do nápojů závisí na tom, zda se k přípravě používá jen kvalitní pitná voda, za jakých podmínek probíhá zmrazování a zda při další manipulaci s ledovými kostkami jsou ze strany zaměstnanců restaurací a občerstvení dodržovány zásady provozní a osobní hygieny,“ vysvětlila MUDr. Dagmar Smitková, vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání KHS.


Další cílená šetření se mají zabývat mj. kontrolami sýrových náhražek při přípravě potravin a akrylamidy, tedy přídavnými látkami přítomnými např. ve smažených pochutinách.