K většině střetů, celkem čtyřem, došlo na přechodu s ostrůvkem poblíž obchodního centra IGY.
Toto úterý tady zažila hrozivý šok matka šestiměsíčního miminka, které vezla v kočárku po vyznačeném přechodu poblíž IGY. „Řidič osobního vozidla značky Mazda 323 se plně nevěnoval řízení. Do kočárku narazil a vlivem toho vypadlo malé dítě na zem," popsal srážku jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura s tím, že policie hledá svědky této dopravní nehody. 

Záchranka pak miminko odvezla s podezřením na poranění hlavy do nemocnice. „Je na jednotce intenzivní péče na dětském oddělení ve stabilizovaném stavu. Jeho zranění je středně těžké," informoval mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek.

Nehody na Pražské

- 23. října – auto srazilo na přechodu kočárek, šestiměsíční dítě vypadlo na zem – středně těžké zranění.
- 27. září – auto srazilo na přechodu dvě čtrnáctileté školačky – lehká zranění.
- 13. července – dodávka namáčkla ženu jdoucí s kolem po chodníku na sloup veřejného osvětlení – těžké zranění.

Od začátku roku došlo na přechodech pro chodce na Pražské třídě už k šesti střetům automobilů s chodci. Zraněny byly i děti. Úsek ulice dlouhý jen pár set metrů se tak řadí k nejnebezpečnějším v Českých Budějovicích. V úterý zde bylo zraněno šestiměsíční miminko, na konci září zase řidička srazila dvě čtrnáctileté školačky.

„Vždy byla vina na straně řidičů," uvedl k smutné bilanci dopravních nehod na Pražské třídě jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Podle něj by ale chodci neměli riskovat a vstupovat do silnice, když vidí rychle se přibližující auto.

 „Snažím se dávat si velký pozor, ale jednou se mi taky stalo, že jsem vjela s kočárkem na přechod, aniž bych se pořádně rozhlédla. Je to tím, že kočárek je dlouhý a do silnice jsem přes auta u chodníku dobře neviděla. Chápu, že se to může někomu stát, ale rozhodně by měl kočárek vjet na silnici, až když je jistota, že nic nehrozí," myslí si třicetiletá matka dvou dětí z Českých Budějovic Šárka Šebková.

Z několika úhlů vidí dopravní nehody na Pražské ulici člen dopravní komise rady města David Lataj. V první řadě by posílil hlídkovou službu policie, městské i republikové. Uznává ale, že policie se třeba křižovatce Pražská – Nerudova věnuje i teď. „Státní policie tam stojí a nemohou tam být od rána do večera," říká David Lataj, ale série důkladných pokut by podle něj většímu respektu řidičů k předpisům mohla pomoci.

Právě ukázněnost řidičů je podle Lataje často slabá. Jezdí například nepřiměřenou rychlostí. Nebo Lataj zažil,  jak podivně se řidiči chovali, dokud nebyl na Pražské ostrůvek. Běžně zezadu a do protisměru objížděli autobus, který zastavil chodcům. Přitom by auta měla vyčkat za autobusem. Lataj chodce navíc varuje, podobně jako policejní mluvčí, že musejí počítat i s tím, že řidiči jim nedají přednost. „Jedno auto dá přednost a chodci si myslí, že auto ve vedlejším pruhu bude stát taky, ale na to se nedá spoléhat, i chodci musejí být opatrnější," upozorňuje Lataj.  Dodává, že bezpečnost by se možná dala vylepšit i technickými opatřeními. „To by ale museli posoudit dopravní odborníci. Také záleží na financích. Pro dopravní komisi je ale bezpečnost chodců důležitá a často se  tomuto tématu věnuje," zmínil Lataj.

Náměstkyně primátora Ivana Popelová však naznačuje, že příliš možných řešení není. „Přechody odpovídají normám a jsou i speciálně nasvětlené," zdůrazňuje ohledně současných poměrů na Pražské Ivana Popelová. I když dodává, že nasvícení možná není úplně patrné, protože obecně je svítivost na Pražské na velmi dobré úrovni, takže křižovatky vysloveně nevyniknou.

Pravidla
Snížení rychlosti by podle náměstkyně primátora mohlo být jediné možné řešení. „Ale ti, co už teď jezdí jako dobytek ho respektovat nebudou," říká Popelová a připomíná, že všechny nehody byly způsobené tím, že řidiči nerespektovali pravidla silničního provozu.  Menší efekt by podle náměstkyně primátora mohly možná ještě přinést tak zvané blikače u přechodů.