V prvních 28 týdnech evidovali hygienici v regionu 330 případů kampylobakterióz, vloni to bylo 457 případů. Největšími původci onemocnění jsou domácí zvířata, hlavně drůbež. Do těla se dostává například špatně propečeným drůbežím masem při grilování.

„Kampylobakterióza je typické sezónní onemocnění s nejvyšším výskytem v létě. Projevuje se průjmy, bolestmi břicha, horečkou, zvracením, které trvají až týden,“ uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích.

Velmi důležitá je při těchto potížích dieta. Nebezpečná je dehydratace. Riziko onemocnění je hlavně u malých dětí a starších lidí.

Salmonela na ústupu

Oproti loňskému roku, kdy byl výskyt salmonelózy v 586 případech, letos výrazně klesl pouze na 198 případů.

„Zdrojem salmonelóz jsou domácí zvířata, z jejichž masa, mléka a vajec se vyrábějí potraviny, nejrizikovější je hlavně drůbež a především vejce,“ oznámil František Kotrba. Onemocnění salmonelózou hrozí hlavně u potravin, které se nezpracovávají za vyšších teplot, jako majonézy a saláty, z cukrárenských výrobků jsou to žloutkové věnečky, bílkové polevy či krémy, a z masných výrobků tlačenky nebo jitrnice.

„Projevuje se prudkou nevolností, zvracením, bolestmi v břiše, úpornými průjmy a teplotami kolem 39°C,“ podotkl Kotrba.

Při nakažení je opět velmi důležitá dieta a dostatek tekutin.

Tento typ onemocnění nejčastěji ohrožuje provozovny s tzv. uzavřeným typem stravování, jako jsou např. závodní jídelny nebo školní stravovny.
Při hrubém porušení osobní hygieny se může salmonelóza přenést také z člověka na člověka.

Petra Friedrichová