V nejprestižnější gurmánské soutěži světa uspěly výrobky z višní, jahod a červeného rybízu a broskví. Každý získal po jedné hvězdičce a zařadily se tak mezi nejkvalitnější potraviny světa.

Jozefína Růžicková.Po loňském vítězství fíkovo hruškového džemu s bílým karibským rumem jde o další mezinárodní úspěch Jozefíny Růžičkové, která za značkou Rose Garden stojí.

„Na rozdíl od loňské exotiky jsem do letošního ročníku soutěže záměrně přihlásila zcela obyčejné džemy z domácího ovoce. Rybíz a višně pocházely od nás z Jižních Čech, broskve z jižního Slovenska, jahody od Litoměřic,“ popisuje Jozefína Růžičková. „A těší mě, že v tak velké konkurenci uspěly. I proto, že obsahují méně cukru než běžné džemy,“ dodává.

Její výrobky zaujaly porotce vynikající konzistencí a sytou barvou. Pozitivně hodnotili také plnou ovocnou chuť a vyváženost. „Jde jednoznačně o produkty, které byly dělány s péčí a hlubokým porozuměním možnostem ovoce,“ uvedla porota.

Oceněné džemy
Rose Garden:

- Višňový džem
- Broskvový džem s levandulí
- Jahodový džem s červeným rybízem

Do soutěže, která je považována za gastronomického Oscara, se letos přihlásilo 12 643 výrobků z celého světa. Jako tradičně se zde sešly ty nejlepší výrobky z celého světa. Od alkoholických nápojů, přes pekařské i uzenářské delikatesy až po čerstvé maso, zavařeniny nebo zmrzliny. Naprostá většina z nich odešla z prázdnou.

V porotě soutěže Great Taste Awards zasedá každoročně na 500 odborníků z oblasti gastronomie, včetně kuchařů s Michelinskými hvězdami, gastrokritiků, zástupců nejvyhlášenějších restaurací a dalších. Hodnocení trvá přibližně půl roku, všechny ochutnávky probíhají naslepo a základní hodnotící kritéria jsou jednoduchá: chuť a kvalita.

Marta Vokurková