Od roku 1335 je však znám i český název. V letech 1543 až 1824 patřilo Mokré do obvodu kostela na Starém městě, od roku 1850 až do obecních voleb v roce 1933 bylo Mokré samostatnou obcí, od 60. let je součástí Litvínovic.

Místní sbor dobrovolných hasičů zde vznikl v roce 1926 a fungoval až do 2. světové války. K obnovení činnosti došlo v roce 1946. V současné době je jednotka zařazena jako JPO 5. Starostou je František Seiler a velitelem Roman Kneys. Místní sbor přitom patří k páteři kulturního, společenského i sportovního života v obci. Hasiči zde pořádají ples nebo masopust.

Mokerští dobrovolní hasiči se ale podíleli i na výstavbě vodovodu v obci, zřízení kanalizace či stavbě chodníků, stavbě Společenského domu, rekonstrukci hasičských nádrží. Před dvěma lety se postarali o kompletní rekonstrukci hasičské klubovny, která slouží především dětem. Za sebou mají i nespočet zásahů. V roce 2012 pomáhali při požáru skladu Derpalu, samozřejmostí byla pomoc při povodních v roce 2002 a 2013.

Na svém kontě mají i několik úspěchů – po postupových kolech v rámci republiky se dostalo mužstvo Mokré v roce 1969 na mezinárodní soutěž CTIF do rakouského Kremsu a přivezlo stříbrné medaile. Za čtyři roky si vybojovalo účast na mezinárodní soutěži v Brně a přivezli zlaté medaile.

Nezapomíná se tu ani na děti. S hasiči dětských kategoriích se zde pracuje od roku 1959, v této činnosti byl od samého začátku hlavním tahounem Ladislav Ikavec, který za léta vychoval celou řadu mokerských hasičů.