Od pondělí 16. března budou uzavřeny všechny mateřské školy zřizované městem.

Uzavřena jsou i kulturní zařízení, a to už i výstavní síň v Domě umění. Od soboty 14. března bude uzavřena radniční výstavní síň a turistické informační centrum (TIC) v budově radnice na náměstí Přemysla Otakara II.

Co se týká veřejné dopravy, platí zákaz prodeje jízdenek od řidiče. "V rámci prevence nebudou řidiči MHD otevírat přední dveře pro nástup a výstup," vysvětluje Jitka Welzlová. Uvedla, že k údržbě vozů dopravní podnik používá např. přístroje Ultrasoniccleaning, které fungují na bázi ultrazvukové technologie, nebo tzv. ozonmakery, které vytvářejí prostředí likvidující viry. Od pátku 13. března jsou zrušeny noční linky MHD č. 53 a 59.

V sociálním zařízení stále platí zákaz návštěv i doporučení seniorům, aby v zájmu vlastního zdraví omezili pohyb venku.

Jihočeské divadlo. Ilustrační foto.
Diváci jsou v karanténě. V hledišti údajně seděl člověk s pozitivními testy

"Matriční úřady upozorní snoubence, kteří po dobu trvání nouzového stavu hodlají uzavírat manželství, na zákaz konání akcí nad třicet osob," uvádí Jitka Welzlová. Ani při sňatečném obřadu nesmí být totiž přítomno více než 30 osob, a to včetně oddávajícího a matrikářky.

Podle Jitky Welzlové se připravuje poskytování sociálních služeb pro seniory. "A to například pomoc s nákupy, ale i pomoc psychologická ve spolupráci s ADROU," uvádí. Dále se připravuje zřízení dvou telefonních linek – seniorská pomoc a informativní.

Zřízeny byly následující krizové linky:
Linka sociální pomoci 702 168 593 pro seniory
Linka pomoci a materiálního zabezpečení pro seniory 722 233 500, 721 015 340
Linka obecných informací 727 953 227 pro občany

"Městská teplárna nadále funguje standardním způsobem, plní své závazky a odběratele stabilně zásobuje teplem, teplou vodou a párou v požadovaném množství a kvalitě," informuje mluvčí. K dispozici je nonstop dispečink fungující v režimu 24 hodin denně/7 dní v týdnu tradičně koordinující činnost výjezdových skupin v případě nutných oprav.

Tygřata ze zoo Ohrada na Hluboké nad Vltavou
Zoo Hluboká nad Vltavou zavírá. O zvířata však bude postaráno

Dodávky společnosti ČEVAK jsou rovněž bez omezení. "Předepsaná desinfekce vody chlorem je před virem spolehlivou ochranou, proto je dodávaná pitná voda je nezávadná," uvádí a pokračuje: "Dle stanoviska Státního zdravotního ústavu nebyl prokázán přenos koronavirů pitnou vodou."

Svoz veškerého odpadu ve městě včetně provozní doby a fungování sběrných dvorů zůstává bez omezeni.

Pro případ nenadálých a krizových situacích disponuje město České Budějovice dostatečnými finančními prostředky. "Z těchto je schopno operativně uvolnit částky na zajištění opatření a služeb nezbytných pro zabezpečení provozu města," říká mluvčí.

"Město České Budějovice vyzývá své občany, aby zvážili nezbytnost osobního jednání na magistrátu a případně jej odložili nebo využili formu bezkontaktní komunikace, například emailem, telefonem, poštou," říká Jitka Welzlová na závěr.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník