Leden

Dvaadvacetiletá Anna J. 
z Českých Budějovic se pokusila zabít svou malou dcerku fridexem. Své tříleté dceři zamíchala do jogurtu a do vody se šťávou jedovatou nemrznoucí směs fridex. Dítě vražedný útok přežilo jen díky rychlému a kvalifikovanému zásahu lékařů českobudějovické nemocnice a odborníků z oddělení dětské hemodialýzy Pediatrické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice v Praze Motole. Za svůj čin dostala žena u soudu 15 let vězení.

Únor

Michal Prachař.Budějovičáka Michala Prachaře okresní soud „zplnoletnil", aby mohl začít podnikat. Šestnáctiletý student druhého ročníku oboru informatika 
v ekonomice na velešínské střední odborné škole jako vůbec první v Česku totiž poslal okresnímu soudu žádost, aby se i jako nezletilý mohl stát živnostníkem. Umožnil mu to nový občanský zákoník platný od ledna 2014. Michal Prachař plánoval podnikat v oblasti internetového obchodu 
a marketingu.

Březen

Sto let uplynulo od založení českobudějovické nemocnice. Vedení zdravotnického zařízení při té příležitosti představilo plány velkých stavebních a organizačních změn, které nemocnici čekají v následujících letech. Počítá se v nich i s tím, že nemocní postupně zcela uvolní takzvaný dolní areál. Všechna oddělení se pak soustředí 
v logických celcích v horním areálu. Tam bude ale nejprve zapotřebí řada stavebních úprav a přesunů. Vše bude stát 700 až 800 milionů korun. Na střeše vestavby mezi pavilony CH a Z má vzniknout i heliport.

Duben

K 1. březnu rezignoval budějovický biskup Jiří Paďour na svůj úřad kvůli svému zdravotnímu stavu. Biskupem-koadjutorem diecéze byl jmenován 23.2.2001. Vedení českobudějovické diecéze se ujal 25.9.2002. Zcela zaplněná katedrála svatého Mikuláše v Českých Budějovicích se loučila s biskupem Jiřím Paďourem, který 
v diecézi působí od roku 2001. Českobudějovický biskup rezignoval na svůj úřad k 1. březnu kvůli zdravotnímu stavu. Biskupem – koadjutorem diecéze byl jmenován 23. února 2001, vedení českobudějovické diecéze se ujal 25. září 2002.

Květen

Jednadvacetiletý řidič 
z Českých Budějovic ve Fiatu Punto v sobotu 10. května kolem čtvrt na deset večer zabil 45letého vozíčkáře u stavebnin v českobudějovické Vrbenské ulici. Sraženému 
a těžce zraněnému muži z Českých Budějovic nijak nepomohl, namísto toho chtěl ujet policii a naboural šest aut 
v Klaricově ulici. Zběsilá jízda skončila poškozením dřevěného plotu zahrady domu 
u pojišťovny ministerstva vnitra. Policejní mluvčí Milan Bajcura řekl, že viník usedl za volant s více než dvěma promile v krvi.

Červen

Dopravní podnik města České Budějovice slavil 105. výročí založení. Při té příležitosti pustil do světa propagační video, které se stalo doslova hitem internetu. Ve spotu, jenž se natáčel dva dny, ztvárnili hlavní role přímo zaměstnanci dopravního podniku. Mezi nimi i Josef Glaser, který městské autobusy a trolejbusy v Českých Budějovicích řídí nepřetržitě už od roku 1968.

Zdroj: Youtube

Červenec

Vltavotýnští zastupitelé schválili vyhlášku, která omezila provozní dobu restaurací a barů na Hlineckém sídlišti. Reagovali tak na četné připomínky místních obyvatel týkajících se rušení nočního klidu. Odpůrci nařízení ovšem využili zákonné možnosti a na městský úřad doručili žádost, aby zastupitelé vyhlášku projednali znovu. Ti se jí zabývali, ovšem platnost vyhlášky potvrdili.

Zprávy o tom, že pivovarnický koncern Anheuser-Busch se chce stát stoprocentním vlastníkem českobudějovického pivovaru Samson, se 2. července potvrdily. Jediný akcionář Pivovaru Samson, společnost Taurus se sídlem na Kypru, prodal budějovický podnik brazilsko-belgickému pivovarnické mukolosu AB InBev.

Srpen

Juraj Thoma.Urážkám a dokonce i fyzickému napadení čelil o druhém srpnovém víkendu na ulici nyní už bývalý českobudějovický primátor Juraj Thoma. Se zraněním skončil v nemocnici. Incident se stal v v centru města u mostu v Biskupské ulici. „V noci ze soboty na neděli jsme se s mou paní stali terčem útoku skupiny lidí. Po slovních urážkách mne dva mladíci napadli fyzicky," potvrdil tehdy Juraj Thoma.

Do unikátních stavebních úprav se pustili dělníci uvnitř 120 metrů vysokého komína budějovické teplárny. Jejich cílem bylo stihnout do začátku topné sezony vybourat celé vnitřní ochranné pouzdro a nahradit je novými nerezovými vložkami. Modernizace komína byla nutnou součástí odsíření celého provozu, ekologické investice za 428 milionů korun.

Září

Novou odpočinkovou zónu mezi sídlišti Máj a Vltava představila 19. září českobudějovická radnice. Na ploše necelých tří hektarů najdou návštěvníci fit stezku 
s jednoduchými prvky pro milovníky cvičení, houpačky, kavárnu, malý areál pro vyznavače skateboardu nebo speciální technická zařízení, která umožní komunikaci návštěvníků třeba šeptem na vzdálenost desítek metrů.

Strach a obavy vyjádřili při veřejné debatě lidé, kteří bydlí v obcích Hosty a Koloděje nad Lužnicí. Na jejich katastrálním území se totiž nachází důl, ve kterém by se v budoucnu mohl opětovně těžit grafit. Soukromá firma se sídlem v Praze chce totiž těžbu ve zdejším dole obnovit. Záměrem firmy je těžit grafit povrchovým způsobem.

Říjen

Vítězové komunálních voleb v Českých Budějovicích - kandidáti ANO 2011.Ve Vlkově se jako v jediné obci na Českobudějovicku v říjnu neuskutečnily komunální volby. Mělo tady kandidovat pět občanů, každý z nich jako nezávislý. Jedna kandidátka ale nedopatřením nebyla podána. Volby není možné pořádat, pokud jsou jen čtyři kandidáti na pět míst. Konat se tak budou až v náhradním termínu. Obec nyní vede správce.

V komunálních volbách 
v Českých Budějovicích s přehledem zvítězilo ANO 2011 s 20,65 procenty hlasů. 
V zastupitelstvu získalo 12 mandátů. Druhá byla ČSSD 
s 15,25 % (9 mandátů), třetí Občané pro Budějovice 14,17 % 
(8 mandátů), čtvrtá KSČM 10,31 % (6 mandátů), pátá TOP 09 6,60 % (4 mandáty), šestá KDU-ČSL 5,53 % (3 mandáty)
 a sedmá ODS 5,41 % (3 mandáty). Do zastupitelstva se dostaly o dvě strany více než 
v minulém období.

Listopad

Primátorem Českých Budějovic se stal volební lídr vítězného hnutí ANO Jiří Svoboda. Získal 26 hlasů, proti bylo 15 opozičních zastupitelů, čtyři v sále v okamžiku hlasování chyběli. Přítomna nebyla ani protikandidátka Jiřího Svobody na nejvyšší post na radnici Eliška Richtrová (ANO 2011), kterou do funkce primátorky navrhl opoziční zastupitel Petr Podhola (ČSSD). Volba primátora trvala zastupitelům nevídaných osm a půl hodiny. Vše začalo „originálním" přesunem z obřadní síně v historické budově do sálu zastupitelstva ve vedlejší budově a pokračovalo obstrukcí opozice, jakou dosud v jihočeské metropoli nebylo vidět. Ještě v půl šesté večer se zastupitelstvo nedostalo dál, než ke složení slibu zastupitelů a schválení programu. Budoucí koalice ovšem trapným scénám vydatně napomohla tím, že bez varování přistál před zastupiteli zásadní návrh na změnu jednacího řádu. Místo tajné volby primátora byla navržena volba veřejná. Spojená opozice toho využila a jako smečka se vrhla na nejistou koalici, především na dosavadního primátora Juraje Thomu a nově zvolené zastupitele za ANO 2011.

Prosinec

Mnohdy rozporuplné výpovědi svědků provázely hlavní líčení s bývalým českobudějovickým primátorem Jurajem Thomou. Podle státního zastupitelství se dopustil protiprávního jednání
v červnu 2010. A to tím, že podepsal takzvaný dodatek č. 2 smlouvy o dodávce informačních technologií za zhruba 37 milionů korun bez předchozího projednání a schválení radou města. Pokud senát v čele se soudkyní Olgou Smrčkovou uzná obžalovaného vinným, hrozí mu až 12 let vězení. Líčení s Jurajem Thomou pokračuje v únoru.

Akce Česko zpívá koledy na budějovickém náměstí 10. prosince 2014.Náměstí a návsi, kaple 
i domovy pro seniory – všude tam zněly 10. prosince po 18. hodině koledy. Tisíce lidí si zanotovaly šest známých českých koled při čtvrtém ročníku akce našeho Deníku nazvané Česko zpívá koledy. Kromě Českých Budějovic na Českobudějovicku zpívalo také v šesti dalších městech, šesti obcích a čtyřech domovech pro seniory.

Opustili násPo krátké těžké nemoci zemřel v sobotu 8. března ráno v Českých Budějovicích výtvarník, karikaturista 
a ilustrátor 
Jaroslav Kerles. Bylo mu 74 let. 
Je autorem více než tisíce kreslených vtipů, patřil ke kmenovým přispěvatelům humoristického časopisu Dikobraz.

Do posledních dní žil aktivně 
a pracoval pro svou farnost. Ve čtvrtek 1. května ševětínský kanovník Vladimír Vlček ve věku 90 let zemřel. Na kněze byl vysvěcen v roce 1949.

Ve věku 81 let zemřel 25. června herec Ivan Klička, jedna z osobností Jihočeského divadla. 
Inscenací, na kterou se dodnes vzpomíná, bylo drama V stejný čas za rok zas, v němž zářil 
s Bibianou Šimonovou a které mělo přes 100 repríz.

Jen Vodníka zpíval několikrát. V Jihočeském divadle ztvárnil kolem stovky rolí, působil zde skoro třicet let. Bas Oldřicha Jakubíka v sobotu 5. července dozněl. Bylo mu 83 let.

Především jako na dobrého člověka budou vzpomínat nejen budějovičtí senioři na Oldřicha Mikulu, zakladatele Městské organizace Svazu důchodců České republiky a iniciátora řady aktivit, kterým se starší generace už léta 
v krajském městě s chutí věnuje. Oldřich Mikula zemřel ve středu 6. srpna. Bylo mu 92 let.

O odborníka na kulturní historii 19. a 20. století, spisovatele, vysokoškolského pedagoga, osobnost 
vědeckého i kulturního života docenta Roberta Saka přišly České Budějovice. Zemřel ve čtvrtek 14. srpna 2014 ve věku 81 let.

Ve čtvrtek 28. srpna zemřel ve věku 72 let herec Jihočeského divadla Petr Šporcl. Patřil 
k nejrespektovanějším 
uměleckým osobnostem činohry Jihočeského divadla. Až do poslední chvíle byl právem jedním z nejobsazovanějších herců.

Malíř Jiří Müller zemřel 3. října, dožil se 80 let. Krajině kolem Kleti, kterou 
pozoroval z oken a která se stala hlavních linií jeho práce, říkal boží kraj.

Píseň Kosmickej vandr zakončila 22. prosince pohřeb zpěváka Stanislava Drobka 
Schwarze, 
který zemřel 11. prosince ve věku 57 let. Zpěvák rozdával radost písněmi Michala Tučného i s pořady pro děti.