Celkem šestnáct obcí bude v jižních Čechách soutěžit o titul Vesnice roku 2017. Na Českobudějovicku jsou to Jankov, Pištín a Svatý Jan nad Malší. Všechny postupně představíme čtenářům.

Dnes je na řadě Jankov, který už se dokonce Vesnicí roku v Jihočeském kraji v roce 2009 stal. Vzpomíná na to třeba František Řezníček, jankovský rodák. „Byla to pro nás veliká sláva,“ říká František Řezníček a dodává, že oslavy se konaly v Holašovicích. Sousední vesnice, zapsaná díky unikátnímu souboru statků do Seznamu kulturního dědictví UNESCO, totiž pod Jankov patří. A třeba Selské slavnosti v Holašovicích jsou akcí, kam se sjíždějí i zahraniční hosté.

Když má František Řezníček vypočítat, čeho si na své obci cení, jmenuje na prvním místě starostu. „Za doby starostování Jana Jílka se obě obce změnily k lepšímu,“ říká na adresu muže, který vede Jankov a Holašovice již řadu let. Jako další klady pak František Řezníček vyzdvihuje dobré vztahy mezi obyvateli a celkově klidný život.

Titul Vesnice roku 2009 Jihočeského kraje získala obec Jankov.
Jankovští fotbalisté jsou hlavně dobrá parta

S tím, že se Jankov zúčastní soutěže o Vesnici roku, souhlasí rodačka Simona Hovorková, jako velkou přednost obce vidí jedinečnost okolní přírody. „Jsou tu naprosto výjimečná energeticky silná místa a je škoda, že o nich neví více lidí. Přes Jankovské lesy můžete dojít na Kluk, Sv. Trojici nebo Studánku, kde teče Svatováclavský pramen pitné vody. Člověk tady načerpá sílu a zároveň si odpočine,“ říká Simona Hovorková. 

„Líbí se mi na vesnici také vztah místních lidí ke svým chalupám a zahradám. Obyvatelé mají zájem udržovat a opravovat své domy a k místu je poutá citová vazba již předchozích generací,“ chválí si obyvatelka Jankova a připojuje, že klidná vesnice nabízí třeba i bydlení rodinám s dětmi na venkově spojené s dobrou dostupností města.

A ještě jednou vyzdvihuje krásu přírody. „Kouzlo vesnice podle mě nespočívá v pěkné kapličce a udržované návsi, ale v bohatství přírody, které člověk získá, když tu žije,“ zdůrazňuje Simona Hovorková.

Kandidatura přitom podle místních není bez šancí, i když také tady vědí, že diplomy se zadarmo nerozdávají. „Záleží na tom, kdo bude soupeřem,“ usmívá se Radek Moravec z Holašovic a připojuje, že se hodně investuje v Jankově i Holašovicích a bylo by škoda to neukázat a v dobrém slova smyslu „prodat“.

Poslední velkou investicí, je nová požární zbrojnice v Holašovicích, kolem které se nyní dodělávají už jen poslední terénní úpravy.

DO ARZENÁLU jihočeské policie přibyly i nové zbraně. Také výkonnější přístroj pro analýzy vzorků DNA. Sekvenátor za 5,5 milionu Kč zpracuje dvakrát více materiálu.
Policisté nakoupili mobilní laboratoře i čluny