„Peču koláčky již několik let, a to několik tisíců, a mám všechny náplně, jen ochutnejte," dává nabídnout sympatická pekařka svá kulatá radování s tvarohem, mákem, povidly, ořechem, meruňkami nebo višněmi.
„To víte, že se teď po nich v Holašovické hospodě jen zapráší," směje se, a jak by ne, když tam svým kuchařským uměním kvůli dceři pomáhá.
„Žiji tu od roku 1950 a pořád jen peču, " posteskne si na oko maminka pekařky Blažena Anderlová, která má radost, že se dcera rychle otřepala po propuštění z práce a teď už obě pomáhají svými hrnci a pecí i potomkům, co si vzali na starost Holašovickou hospodu.
„A víte, co je prima?" svěřuje se Milena Hálová mezi pekáči. „Představte si, že mi tady na návsi zastaví autobus s Japonci či Američany a já je pak učím, jak se dělají pravé holašovické koláčky. Dostanou zástěru, hnětou těsto na válu, a když se pak vracejí večer z Krumlova, tak si s sebou vezmou výrobky, co udělali," směje se pekařka Milena Hálová z holašovické návsi.
Tak neváhejte a koukejte v sobotu nebo neděli přijet a ochutnat, neboť zdejší kulaté pekařské štěstí od Hálů za to stojí. A na svou váhu nedbejte.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditJaponci i Američané se učí péct koláčky v Holašovicích
Holašovice – Koláčky jsou koláčky. Již několik let se na Holašovické slavnosti připravuje pekařka a cukrářka Milena Hálová z chalupy na návsi číslo 5 s tím, že si zvyká na teplotu u pece, přesahující tu na dvoře, kde se rozvaluje pes.
Milena Hálová s maminkou Blaženou Anderlovou se před Selskými slavnostmi nezastaví.
|
Foto: Deník/Jaroslav Sýbek