Kubera zemřel v pondělí dopoledne v ústecké nemocnici.

Online reportáž

„Zemřel Jarda Kubera. Úžasný člověk, můj velký učitel. Brečím a nejde to zastavit,“ napsal na twitteru předseda senátorského klubu ODS Miloš Vystrčil. Příčinou Kuberova úmrtí byly zdravotní problémy, uvedla senátní tisková tajemnice Sue Nguyen. Náhlou smrt svého předsedy bude Senát řešit na mimořádném jednání organizačního výboru, který byl svolán na úterní ráno. 

Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera: politik, který miloval legraci

Kubera ještě před týdnem před novináři vyprávěl po schůzce tří nejvyšších ústavních činitelů na Hradě o svém i Zemanově zdraví. "Hrozně si pochvaloval, že jí hodně, on má fakt nízký tlak. Když dlouho sedí, tak se mu špatně vstává. Já mám zase vysoký, tak jsem mu říkal, že mu dám půlku tabletky, a bude to vyrovnané. Já si ji dělím, protože si dělám ordinátora sám, mně stačí půlka, jsem si řekl. Doktor to neví, pochopitelně," popisoval předseda Senátu. Lékařům, jak tehdy uvedl, se spíše vyhýbá. "Já k doktorům nechodím, protože vidíte, že jsem zdravý. Nechodit, nechodit je základ," řekl.

„Bohužel je to pravda. Náhlá nevolnost, to je všechno, co vím. Výsledek je ale bohužel takový, že Jaroslav Kubera zemřel,“ potvrdil pro server iRozhlas.cz předseda ODS Petr Fiala.

„Je to šokující, já jsem zprávu neoficiálně dostal během dopoledne. Nechtěl jsem tomu věřit. Je to obrovský šok, protože na pana Kuberu jsem se ještě včera večer díval v televizi, byl na kongresu. Musím říct, že je to člověk, kterého jsem měl rád. Měli jsme dobrý vztah. My jsme si rozuměli. Byl neskutečně vtipný,“ uvedl podle České televize premiér Andrej Babiš (ANO). 

Podle předsedy české vlády záleží zejména na přání rodiny, zda bude mít Kubera státní pohřeb. "Podle toho to pak vláda určitě projedná," dodal Babiš. 

“Jaroslava Kuberu jsem měl rád. Považoval jsem ho za svého přítele, ačkoliv jsme se někdy lišili v názorech. Jeho smrti velice lituji,” uvedl ke Kuberově úmrtí prezident republiky Miloš Zeman.

Ke smrti šéfa horní komory Parlamentu se vyjadřují i ministři, kteří oceňují jeho humor i názory. Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) napsala na twitteru, že zprávu přijala s velkou lítostí. "I když jsme byli v některých tématech oponenti, vždy jsem si ho vážila pro jeho pevné názory a neutuchající smysl pro humor, kterým dokázal odlehčit i tu nejvypjatější situaci. Jaroušku, bude to tu bez tebe smutnější," uvedla.

Ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD) zpráva otřásla. Upřímnou soustrast rodině a přátelům. Je mi to moc líto," uvedla. Jeho odchod zasáhl i ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO). "Budu na něj vždy vzpomínat jako na energického, upřímného a veselého člověka," napsal. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) byl Kubera plný elánu a dobré nálady. "Odešel politik, kterého jsme si mohli vážit, i když jsme s ním třeba nesouhlasili," poznamenal.

Miroslav Sklenář.
Pohřeb Jaroslava Kubery? Státní pocty jsou na místě, říká Miroslav Sklenář

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) si Kuberu pamatuje z působení v Občanském hnutí, odkud si na něho vzpomíná jako na veselého a energického člověk s výbornými nápady. "Už tehdy se s ním velmi dobře spolupracovalo, dnes je to pro mě hlavně velký šok, ať už jsme stáli jinde v politice, byl velký přiklad v tom, jak dokázal držet léta důvěru lidí," řekl novinářům.

Rodák z Loun dlouhá léta patřil k nejvýraznějším členům ODS, do níž vstoupil v roce 1992. V roce 1994 byl poprvé zvolen starostou Teplic, ve funkci primátora byl až do loňských voleb. Někteří spolustraníci o něm dokonce uvažovali jako o možném kandidátovi na funkci prezidenta republiky, sám Kubera však kandidaturu odmítl. 

Předseda Senátu Jaroslav Kubera
Připomeňte si rozhovor s Jaroslavem Kuberou. Každý chce být předsedou, řekl

Do Senátu byl Kubera  poprvé zvolen v roce 2000, funkci následně vždy obhájil. Po volbách v roce 2016 byl zvolen místopředsedou Senátu, o dva roky později předsedou horní komory. 

Reakce dalších politiků na úmrtí Jaroslava Kubery: 

"Zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera. Přes spoustu kritiky, kterou jsem k němu měl, jsem při čtení téhle zprávy pocítil smutek. Mnohem raději bych do konce jeho volebního období psal další statusy o tom, jak s ním nesouhlasím. Je mi to líto," uvedl předseda senátorského Klubu pro liberální demokracii Václav Láska.

Miroslava Němcová: "Zemřel Jaroslav Kubera, veselý člověk, předseda Senátu - Upřímnou a hlubokou soustrast celé rodině. Měla jsem ho ráda a vážila jsem si ho. Byl svůj a jeho humor lidi sbližoval. Na jeho příkladu lze vyvrátit výrok, že každý je nahraditelný. Bude se mi po něm stýskat."

Miroslav Kalousek: "Je mi to moc líto. Tady se těžko hledají slova… Odpočívej v pokoji, Jaroslave. Upřímnou soustrast všem pozůstalým."

Jiří Pospíšil: "Jaroslav Kubera byl viditelnou politickou osobností. Ne vždy jsem s ním souhlasil, ale politicky jsem ho respektoval. Je obdivuhodné, jak dokázal přesvědčit voliče a být úspěšným primátorem a senátorem. Takových politiků už dnes bohužel moc není. Čest jeho památce." 

Alexandra Udženija: "Pláču, truchlím, jsem v šoku! Jarda Kubera byl skvělý člověk, politik a odeesák. Je to pro mne ohromná rána! Jeho přátelství, nadhled a humor nám budou všem chybět. Upřímnou soustrast celé jeho rodině a všem pozůstalým."

Mirek Topolánek: "Jedu do Ostravy na pohřeb Milanovi Balabánovi a šokuje mě další smutná zpráva. Jarda Kubera. Připadal mi nesmrtelný, nezastavitelný, nekonečný. Věřím, že i v kuřáckém nebi bude stejný jako tady. S cigárem, vtípky a velký srdcem. Nás ale opustil. Chybí mi už teď."

Zdeněk Hřib: "Pan předseda Senátu Jaroslav Kubera svým pevným postojem prosazoval české zájmy. Za to si zaslouží velké poděkování. Upřímnou soustrast rodině a blízkým."

Petr Fiala: "S velkým zármutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí předsedy Senátu Jaroslava Kubery. Je to neuvěřitelné, ještě v sobotu jsme spolu mluvili na našem Kongresu, kde byl plný aktivity a nápadů. Jaroslav Kubera byl výraznou osobností nejen ODS, ale celé české politiky."