Ve čtvrté volbě se o řízení vysoké školy s jedenácti tisíci studenty ucházejí děkan teologické fakulty Tomáš Machula, prorektorka pro zahraniční vztahy Dagmar Škodová Parmová a rektor Vysoké školy evropských a regionálních studií Lubomír Pána.

Senátoři mají jasnoDokážete si představit, že ze tří kandidátů ve čtvrtém kole bude jeden z nich zvolen novým rektorem?
ANO - 92 %
NE - 8 %
Poznámka: Na otázku Deníku odpovědělo 25 z celkových čtyřiceti členů Akademického senátu Jihočeské univerzity.

Předchozí volby se nesly ve znamení, zda svůj mandát obhájí stávající rektor Libor Grubhoffer. Jeho osoba akademický senát rozdělila na dva tábory. Po jeho odstoupení kandidáti potřebují zaujmout obě názorové strany. „Získal jsem pocit, že bych mohl být tím člověkem pro širší konsenzus senátorů," sdělil Tomáš Machula.

Právě on společně s Dagmar Škodovou Parmovou představují velmi kvalitní kandidáty. První platí za uznávaného děkana, druhá pět let působí ve vedení univerzity a prostředí rektorátu tak dobře zná. „Mám naději, že mezi třemi kandidáty pro čtvrtou volbu je jméno, které většinovou podporu senátorů získá," uvedl třeba František Štěch z teologické fakulty.

Ve velké nevýhodě je Lubomír Pána. I kdyby nabídl kvalitní program, lze si jen těžko představit, že by senátoři do čela Jihočeské univerzity zvolili osobnost mimo její současné prostředí.

V boji o šéfa univerzity vyklidili pole

Celkem pět osobností se zapojilo do volby nového rektora Jihočeské univerzity. Žádná z nich ale většinu hlasů nezískala. Ve čtvrté volbě se ani jedno předchozí jméno neopakuje.

Všechny tři dosavadní volby absolvoval současný rektor Libor Grubhoffer. Dvakrát ho od zvolení dělil jediný hlas. Stejně tak jako Václava Bůžka ve druhé volbě.

Naopak nejhorší bilance dosáhl Dalibor Štys. Bývalý ministr školství ve druhé volbě získal pouhé dva hlasy. Další kandidaturu ani zvažovat nemusel. Nominaci nedostal. „Ale ani bych ji nepřijal, protože svůj projekt bych nijak neupravoval, a tudíž bych dostal zas ty dva hlasy," narazil na svůj dost radikální projev před akademickou obcí.

Fakta volbyJméno nového rektora Jihočeské univerzity se členové akademického senátu snaží nalézt od 8. prosince, kdy se konala 1. volba. Tento čtvrtek se sejdou za účelem zvolení rektora už počtvrté. Vybírat budou z celkem tří osobností. Vítěz potřebuje získat 21 hlasů od 40 členů senátu. Kandidáta jimi navrženého do funkce pak ještě musí jmenovat prezident Miloš Zeman.

Kromě Libora Grubhoffera byl dalším, kdo se zapojil více než jednou, Miloslav Šoch. Kandidoval v první a třetí volbě. Ve druhém případě však ani nepostoupil do druhého kola. V něm současného rektora vyzval Pavel Kozák. Jeho přáním bylo sjednotit v rámci volby nového šéfa rozštěpenou univerzitu.

Se svým maximálním výsledkem patnácti hlasů byl spokojený, ale na zvolení to nestačilo. O další už bojovat nehodlá. „Co jsem mohl, tak jsem nabídl. Mám pocit, že bych další kandidaturou už situaci jen tříštil a k úspěšné volbě nepomohl," svěřil se Pavel Kozák.

Podobně vystupuje i Tomáš Machula, jeden ze tří současných kandidátů. Ten rovněž svoji účast nemíní opakovat. „Pokud neuspěji nyní, nemá smysl se pokoušet o nějaký reparát," pravil.

Společně s Dagmar Škodovou Parmovou a Lubomírem Pánou stojí na stejné startovní čáře. Všichni kandidují poprvé. Premiérově tak v úterý představí i své vize.

Senátoři shromáždění akademické obce očekávají s napětím. „Představování pro mě bude klíčovým momentem pro rozhodování," potvrdila Kateřina Švagrová z fakulty rybářství a ochrany vod.

ČTĚTE TAKÉ: Připravili jsme rozhovory se třemi aktuálními kandidáty.
Rozhovor s Tomášem Machulou
Rozhovor s Dagmar Škodovou Parmovou
Rozhovor s Lubomírem Pánou