Ředitel Jihočeského divadla, zastupitel a člen rady města České Budějovice Jiří Šesták(55), kandidát koalice STAN a Hnutí občané pro Budějovice, je novým senátorem, kterého právě ve druhém kole voleb vybrali voliči senátního obvodu č. 14, tedy obyvatelé Českých Budějovic, dalších 39 měst a obcí ve východní části okresu a 14 obcí ze západní části Jindřichohradecka. V senátorském křesle nahradí Jiřího Pospíšila (ODS), kterému končí mandát.

Úleva, takový pocit převažoval v sobotu odpoledne u novopečeného senátora Jiřího Šestáka. „Oddechl jsem si, že je všechno za námi a že to dobře dopadlo. Těší mě, že všechna ta námaha celého týmu, to srdce, síly a zkušenosti, které všichni do předvolební kampaně vložili, přinesla výsledek. Nedá se ale říct, že bych měl doslova radost, vítězství v senátních volbách pro mě neznamená triumf, ale vědomí, že je přede mnou další práce, povinnosti a zodpovědnost," zdůraznil Šesták. Volební výsledky sice sledoval průběžně, ale prý sčítání hlasů na rozdíl od kamarádů příliš neprožíval. „Srdce v krku jsem určitě neměl," směje se.

V nové roli by chtěl především naplnit své předvolební heslo a být užitečný. „Rád bych byl prospěšný lidem, kteří to budou potřebovat, ať už to budou jednotlivci v tíživé situaci nebo Jihočeši jako celek. Pro region se budu snažit například zlepšit dopravní situaci," naznačuje. Vyhýbat se na novém postu nebude ani celostátním tématům. „Mou parketou by mohla být kultura a vzdělání, v těchto oblastech mohu přispět vlastními zkušenostmi. Při rozhodování se hodlám řídit zdravým rozumem, nikoli podle nějakého stranického klíče," dodává.

Takový postoj zřejmě Jiřímu Šestákovi přinesl řadu sympatizantů v řadách voličů. „Myslím, že se lidé přiklonili k variantě nezávislého reprezentanta v senátu. Má nabídka byla vystavěna z mé vlastní životní minulosti, ať již občanské nebo profesní. Myslím, že voliči zohlednili i výsledky mé práce," odhaduje. „Naopak mému protikandidátovi zřejmě uškodilo, že lidé vystavili účet jihočeské ODS za její politiku, mají s ní své zkušenosti a ty při rozhodování zohlednili," myslí si Šesták.

Kvůli nové roli bude muset Jiří Šesták zřejmě omezit některé své další aktivity. „V Jihočeském divadle bych rád zůstal nadále ředitelem, ale hodlám si snížit plat a za ušetřené peníze najmout asistenta, který se postará o řadu záležitostí. Rád bych si ale ponechal funkci rozhodovatele, i nadále řešil otázky zdrojů financování divadla," plánuje. Obavy, že by souběh funkcí nezvládal, nemá. Zátěž srovnává s nedávným studiem a úspěšným zakončením doktorského studia na DAMU v Praze.

Voliči dali Šestákovi ve druhém kole senátních voleb 11 495 hlasů, což je 54,99 procent všech odevzdaných platných volebních lístků, jeho protikandidát, vysokoškolský učitel, zastupitel Českých Budějovic, někdejší hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník (ODS), získal jen 45,00 procenta, přesně 9 408. Přitom minulý týden v prvním kole Jan Zahradník postupoval se ziskem 12 357 hlasů (30,08 %) z prvního místa, zatímco Jiří Šesták bodoval u 9 412 voličů a měl tak 22,91% hlasů. Volební účast tentokrát dosáhla pouze na 18,44 procent.  Z celkových 21 102 odevzdaných hlasů napočítali členové volebních komisí 99,06 procent platných.

Jan Zahradník je výsledkem hlasování zklamaný. „Přesto bych v první řadě rád poděkoval voličům za všechny hlasy, velmi si jich vážím, přestože k vítězství nestačily," vzkazuje veřejnosti. Bezprostředně po sečtení hlasů také telefonoval a blahopřál svému soupeři Jiřímu Šestákovi. „Popřál jsem mu hodně štěstí na senátorském postu," prozradil Zahradník z osobního rozhovoru. V tu chvíli se chystal poděkovat členům svého nejužšiho týmu za spolupráci formou společné večeře.

Výsledek hlasování považuje Jan Zahradník podle svých slov za výraznou porážku jak osobní tak porážku ODS. „Je jednoznačné, že lidé hlasovali proti ODS," odpovídá na otázku, v čem vidí příčinu svého neúspěchu. Přiznává ale, že takové možné reakce voličů si byl předem vědom. „Před volbami v několika uplynulých letech jsem dostával nabídky kandidovat za jiné strany, rozhodl jsem se ale, že v řadách ODS zůstanu, a to i s vědomím, že pro mě volby mohou dopadnout neúspěšně," konstatoval v sobotu odpoledne.

Jiřímu Šestákovi podle mínění Zahradníka mohla k triumfu pomoci i všeobecná politická nálada v zemi. „Naopak se ukázalo, že volební kampaň, které jsem se věnoval každý den po práci až do večera, kdy jsem objel všechny obce, účastnil se zasedání zastupitelstev, mluvil s lidmi, nebyla příliš platná, lidé na mé apely neslyšeli," lituje poražený Jan Zahradník.